Vesti
Politika

Angela Merkel danas u poseti Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja dolazi u posetu Srbiji.
Angela Merkel danas u poseti Srbiji
Angela Merkel (Foto mirror.co.uk)

Angela Merkel, neposredno pred okončanje kancelarskog mandata, dolazi u posetu Srbiji, gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i predstavnicima civilnog društva iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Merkelova će na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 časova, gde će joj biti priređen doček. Ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate "Srbija", saopštila je služba za saradnju sa medijima Predsednika Srbije.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po svečanom dočeku, posle 18 časova.

Oni će razgovarati u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

"U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive", najavila je zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic.

Kancelarka posle Beograda ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana. 

Kosovski premijer, Aljbin Kurti će se u utorak sastati sa nemačkom kancelarkom, potvrdio je portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu.  

Angela Merkel će se u Tirani prvo sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a teme razgovora će biti ekonomska pitanja i bilateralni odnosi Albanije i Nemačke, kao i izazovi ove zemlje u vezi sa približavanjem EU.Ostale vesti

Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021
Domovi zdravlja po Rezoluciji 1244
Vlada Srbije je danas na sednici donela odluku o osnivanju domova zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu.
  • 21.09.2021