Vesti
Politika

Angela Merkel danas u poseti Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja dolazi u posetu Srbiji.
Angela Merkel danas u poseti Srbiji
Angela Merkel (Foto mirror.co.uk)

Angela Merkel, neposredno pred okončanje kancelarskog mandata, dolazi u posetu Srbiji, gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i predstavnicima civilnog društva iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Merkelova će na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 časova, gde će joj biti priređen doček. Ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate "Srbija", saopštila je služba za saradnju sa medijima Predsednika Srbije.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po svečanom dočeku, posle 18 časova.

Oni će razgovarati u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

"U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive", najavila je zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic.

Kancelarka posle Beograda ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana. 

Kosovski premijer, Aljbin Kurti će se u utorak sastati sa nemačkom kancelarkom, potvrdio je portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu.  

Angela Merkel će se u Tirani prvo sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a teme razgovora će biti ekonomska pitanja i bilateralni odnosi Albanije i Nemačke, kao i izazovi ove zemlje u vezi sa približavanjem EU.Ostale vesti

Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022