Vesti
Politika

Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić (Foto Kim)

„Mi smo samo pokušali da prenesemo visoki nivo frustracija i nezadovoljstva koji postoji u zajednici. Da objasnimo da će učešće na izborima zahtevati jedan ozbiljan proces pregovora sa srpskim političkim predstavnicima i to prvenstveno kada je u pitanju zahtev koji se odnosi na povlačenje specijalnih jedinika Kosovske policije sa severa Kosova, i da opet naglasim, ne samo iz opština već i sa kontrolnih punktova i baza koe su izgrađene na eksproprisanom zemljišti. To su bile neke od poruka, pokušali smo da objasnimo da je situacija veoma ozbiljna, da su ljudi jako frustrirani i da je raspisivanje izbora korak iz problema ali da on mora da podrazumeva i ozbiljne pregovore sa svim političkim vinovnicima, ne samo sa Srpskom listom“.

Andrić Rakić navodi da su Lajčak i Eskobar na sastanku bili veoma otvoreni u vezi sa planom rešavanja krize na severu.

„Predlog EU ali i SAD je da se policija povuče iz samih opštinskih zgrada i blizine, da gradonačelnici rade iz prostorija koje su na nekim alternativnim lokacijama i da se raspišu novi izbori. U tom smislu nije ništa novo rečeno, opet su ponovili da rezultati razgovora sa Vladom Kosova juče nisu bili u potpunosti zadovoljavajući ali su naveli da ipak ima određenih pomaka, odnosno da postoji spremnost Vlade Kosova da raspiše nove izbore“.

Pored Milice Andrić Rakić sastanku sa dvojicom međunarodnih zvaničnika razgovarali su i direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević i direktor Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) Dušan Radaković.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023