Vesti
Politika

Analitičari: Lopta je kod Kurtija

Politički analitičari u Prištini ocenili su sinoć da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da će prihvatiti nemačko-francuski plan za Kosovo, i da je sada na potezu kosovski premijer Aljbin Kurti, kojem će biti teško da taj predlog ne prihvati.
Analitičari: Lopta je kod Kurtija
Centralni trg u Prištini (Foto arhiva Kim)

Analitičar Ili Hodža je za TV Dukađini rekao da će Kurti nakon eventualnog Vučićevog prihvatanja francusko-nemačkog plana teško odbiti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

"Kurtiju će biti veoma teško da odbije Zajednicu. Da bi se ova situacija prevazišla, trebalo bi da postoji dijalog sa političkim akterima na Kosovu ili da idemo na nove parlamentarne izbore", rekao je Hodža.

Sa druge strane, analitičar Astrit Gaši je rekao da će Srbija prihvatiti svaki plan koji ne znači zvanično priznanje Kosova.

"Lopta je kod premijera Kosova Aljbina Kurtija. Kurti je u problematičnoj situaciji. Ako ne uspe da ubedi posrednike u svoje postupke, to će se smatrati remećenjem mira. Ovom akcijom Srbija je promenila igru", dodao je Astrit Gaši.

Bivši ministar Vlade Kosova Dardan Gaši kazao je da Vučić priprema put za prihvatanje francusko-nemačkog plana.

"Ono što je Vučić uradio je zanimljiv potez Srbije koji Kurtija dovodi u tešku situaciju", kazao je on.

Dodao je da ako Srbija potpiše dokument u vezi sa ovim planom, neće biti razloga da pet zemalja EU ne prizna Kosovo.

"Možemo ga čitati kako hoćemo, ali ovaj sporazum uključuje i priznanje", dodao je Gaši.

Analitičar Dibran Hodža je rekao da za Kosovo, posle poslednjeg poteza Srbije, dolaze teški dani.

"Ako formiramo Zajednicu i ne dobijemo direktno priznanje Srbije, šta smo onda dobili? Kakvu garanciju imamo da će, ako prihvatimo formiranje ZSO, biti konačnog dogovora", dodao je Hodža.

Analitičar Ismail Tašoli ocenio je da su i Kosovo i Srbija već prihvatili francusko-nemački plan.

"U principu, dva lidera su već prihvatila francusko-nemački plan. Ali, i ovaj plan ima mnogo nepoznanica. Prvo se govorilo da je to evropski plan. Do tada se govorilo da je to i američki plan. Kurti i ZSO su u jednosmernoj ulici. On će izaći povređen, prihvatio to ili ne. Ako ga potpiše, odgovaraće. Ako ga ponovo ne potpišu, biće političkih problema", rekao je Tašoli.Ostale vesti

Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023