Vesti
Politika

Amnesti internešenel: Sud važan korak ka pravdi

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) pozdravila je odluku kosovskog parlamenta o formiranju Specijalnog suda, koji će se baviti zločinima OVK, kao "važan korak ka pravdi" za porodice Srba otetih na Kosovu.
Amnesti internešenel: Sud važan korak ka pravdi
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

"AI pozdravlja ovaj važan korak ka pravdi za porodice, kako se procenjuje, 400 kosovskih Srba za koje se veruje da ih je otela OVK, da bi potom bili prebačeni u Albaniju, gde se sumnja da su ubijeni", navodi AI.

U saopštenju stoji da će Specijalni sud suditi za zločine i ozbiljna kršenja ljudskih prava koje je počinila OVK, uključujući njene istaknute članove.

Ovi zločini izvorno su izneti u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija upućenom 2010. Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a optužnice će biti zasnovane na istragama Specijalne istražne grupe (SITF) koju je je Evropska unija formirala 2011, dodaje se u saopštenju.

"Bila je to prva sveobuhvatna istraga na Kosovu o otmicama nestalih Srba", ističe AI.

Amnesti Internešnel navodi da se osnivanje suda, koji će suditi samo osumnjičenim za otmice i ubistva Srba na Kosovu i navodnu trgovinu organima, "i dalje doživljava u širokim slojevima društva na Kosovu kao pristrasno" i u tom smislu ponavlja poziv srpskim vlastima da se postaraju da "odgovorni za nestanak kosovskih Albanaca tokom oružanih sukoba 1998-99, takođe, budu privedeni pravdi".Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023