Amerika ne želi da ceo sever Kosova pripadne Srbiji

Rok za postizanje sporazuma o Kosovu je produžen do kraja godine jer su Sjedinjene Američke Države sada najviše zaokupljene Venecuelom, a Evropska unija izborima za Evropski parlament.

Podeli ovaj članak sa:
 • Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici (Foto arhiva KIM)

SAD su za minimalnu korekciju granica i razmenu teritorija koja podrazumeva da će Srbija dobiti opštinu Lešak, odnosno podnožje Kopaonika, a Kosovo sela u opštini Preševo, zapadno od auto-puta, odnosno Koridora 10, a moguće je da će Prištini pripasti i Veliki Trnovac u opštini Bujanovac, kažu za Danas pojedine zapadne diplomate, komentarišući aktuelnu fazu u rešavanju kosovskog pitanja.

Izvori Danasa navode da se SAD protive idejama da ceo sever Kosova pripadne Srbiji, „a to posebno važi za Severnu Mitrovicu“, kao i da je formiranje Zajednice srpskih opština i dalje „na dugom štapu“.

„ZSO je na čekanju jer je Ustavni sud Kosova proglasio odluku o njenom formiranju neustavnom. Veliki problem je napravio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić kad je rekao da će to biti nova Republika Srpska, i time stvorio otpor ZSO kod Albanaca i na Zapadu“, ističu diplomate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „više ne zna šta predstavnici Prištine žele od Beograda i od sveta“.

On je rekao, kako prenosi RTS, da „Srbija čeka da Priština ukine takse, pa da se nastave razgovori o Kosovu“, ali nije želeo da komentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da su SAD spremne da pristanu da se problem Kosova reši „korekcijom granica“.

Tači je putem društvenih mreža poručio da je Molitveni doručak u Vašingtonu, kojem je prisustvovao, "bio šansa da se sastane sa visokim američkim zvaničnicima i liderima iz celog sveta", ukazavši da: "svi u Vašingtonu govore jednim glasom o Kosovu".

Ostale vesti

 • Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, da je današnji dan jedinstven u novijoj političkoj istoriji američko-srpskih odnosa, jer je taj sastanak završen zajedničkim stavom o situaciji na Kosovu.

 • "Imamo američku podršku za ukidanje taksi"

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata. "Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju", rekao je predsednik Vučić.

 • Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom

  Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom

  Nije postignut dogovor, iako postoji obostrano raspoloženje za predizbornu koaliciju, izjavio je lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj posle sastanka sa svojim zamenikom u vladi i liderom Socijaldemokratske inicijative (SDIK) Fatmirom Ljimajem.

 • Gračanica: Nove kuće za Veliće i Vasiće

  Gračanica: Nove kuće za Veliće i Vasiće

  Predstavnici Srpske liste i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položili su kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Velić iz Gračanice. Prethodno su obišli i socijalno ugroženu porodicu Vasić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane