Vesti
Politika

Američki senatori u Beogradu: Teme saradnja, Kosovo, masovna ubistva

Američki demokratski senatori Kris Marfi i Geri Piters, u okviru regionalne turneje u borave u Beogradu, gde su se sastali sa srpskim zvaničnicima.
Američki senatori u Beogradu: Teme saradnja, Kosovo, masovna ubistva
Aleksandar Vučić sa senatorima Marfijem i Pitersom (Foto predsednik.rs)

U razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, teme su bile saradnja dve zemlje, pitanje Kosova, ali i dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

Vučić je, navodi se, istakao da je Srbija opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Senatori su, piše u saopštenju, izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju.

Senator Kris Marfi, koji je inače i član Odbora za spoljne poslove, poznat je kao zagovornik strožih propisa o posedovanju i nošenju oružja u SAD. On predstavlja državu Konektikat u kojoj se 2012. godine dogodilo masovno ubistvo u osnovnoj školi Sendi Huk, kada je naoružani napadač ubio 26 osoba - većinom dece starosti 6 i 7 godina.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, i Vučić je istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština. O dijalogu su dvojica senatora razgovarala i sa kosovskim vlastima tokom posete Prištini, odakle su i došli za Beograd.

Predsednik Srbije je istakao da "Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država", kao i da je očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa.

Senatori Marfi i Piters su se u četvrtak sastali i sa premijerkom Anom Brnabić - uprkos tome što je sastanak dan ranije otkazan.

Kako je potvrđeno Glasu Amerike u kabinetu premijerke, sastanak je bio otkazan zbog nemogućnosti da se usklade termini, ali je održan nakon usaglašavanja novog termina.

Sa dvojicom senatora se u sredu sastao i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. U saopštenju iz kabineta Ministarstva odbrane navodi se da su teme bile regionalna bezbednost i jačanje partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane.

Tema je bio i dijalog Srbije i Kosova, a kako je saopšteno, Vučević ukazao na "konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština", napomenuvši da je reč o obavezi koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant EU.

Vučević je, takođe, naveo da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i da vodi svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti.

Članovi delegacije Senata SAD su izneli očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane između dve države. Takođe, saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i da je neophodno da je ispuni, saopštava Ministarstvo odbrane.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023