Vesti
Politika

Američki senatori: Bez sprovođenja sporazuma nema učlanjenja u EU i NATO

Američki senatori Kris Marfi i Geri Piters izjavili u Prištini da posledice nesprovođenja sporazuma za Srbiju i Kosovo mogu doneti izostanak integracije u Evropsku uniju i NATO.
Američki senatori: Bez sprovođenja sporazuma nema učlanjenja u EU i NATO
Senatori Piters i Marfi u Prištini (Foto Kim)

"Dakle, ne govorimo o posledicama za SAD. To su posledice po građane Kosova i Srbije ako njihovi lideri ne donesu teške političke izbore neophodne za normalizaciju, a zatim i za međusobno priznanje", rekao je Marfi.

Američki senator rekao je da će istu poruku preneti i rukovodstvu Srbije i izrazio uverenje da je moguće postići jednoglasnost ako budu rešene razlike koje danas postoje između Kosova i Srbije.

"I ove razlike se mogu rešiti. Tako da ne mogu da odredim datum za to (članstvo u NATO), mada mislim da je moguće, to je predvidljivo, ali zavisi od postizanja i sprovođenja dogovora", pojasnio je on.

Senator Piters rekao je da nerešavanje sporova sa Srbijom košta Prištinu i u pogledu stranih investicija, jer su za investitore važni bezbednost i odnosi sa Srbijom iako je Kosovo mesto za lako poslovanje.

"Postoje ogromne mogućnosti da strane investicije dođu ovde, ali ne ako nemamo sporazum koji uverava investitore da je ovo dobro mesto za ulaganje", rekao je Peters.

Dvojica senatora su podvukla da neće biti prihvaćeni ustupci koji ugrožavaju suverenitet i bezbednost na Kosovu.

Kao i drugi američki predstavnici, senatori Marfi i Piters daju garancije da Zajednica opština sa srpskom većinom može biti formirana samo bez kršenja suvereniteta Kosova.

"Jasno je da SAD smatraju da je Zajednica opština sa srpskom većinom nešto što može i što treba da se uradi. I mi ćemo nastaviti da insistiramo na tome, jer to vidimo kao obavezu koju je Kosovo preuzelo i smatramo da je apsolutno neophodno da se Kosovo konačno pridruži svim institucijama čiji deo zaslužuje da bude", rekao je Marfi.

Prema njegovim rečima, Kosovo mora da ispuni ovu obavezu, a Srbija da odustane od blokade koju je napravila na putu ka članstvu u međunarodnim organizacijama.

"Postoje razlozi zašto se traži Zajednica opština. I postoji realno uverenje da Zajednica može, istovremeno, da pruži važne usluge tamošnjim ljudima", kazao je Marfi.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023