Vesti
Politika

Američki senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o ulasku Kosova u NATO

Američki senator Кris Marfi, posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Кurtijem je rekao da su razgovarali o interesu Кosova za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, posebno o “hitnosti njegove odbrane u vreme kada je Rusija započela rat u Ukrajini”.
Američki senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o ulasku Kosova u NATO
Američki senator Kris Marfi (Foto Dnevni avaz)

Predstavljen kao komesar za spoljne poslove, na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Кurtijem, Marfi je dodao da će Vašington raditi na pronalaženju načina da zajedno sa Кosovom radi na postizanju članstva u vojnom savezu.

„Tokom naših razgovora razgovarali smo o našim zajedničkim interesima, interesima Кosova da se pridruži NATO-u i EU, naravno da je sada hitnije nego ikada da obezbedimo da zemlje poput Кosova koje su periferija Rusije u uglu, te zemlje da ima zaštitu. Pokušaćemo da radimo u Vašingtonu na pronalaženju novih metoda i načina da radimo zajedno kako bismo to postigli“, rekao je on.

Marfi je dodao da je na sastanku bilo reči i o značaju napretka u dijalogu sa Srbijom kroz proces koji vodi Brisel.

"Ti razgovori su teški, ali su važni", rekao je on.

Ističući da SAD ulažu u bezbednost Evrope, a posebno Кosova kao dela Balkana, on je izrazio zahvalnost što je Кurtijeva vlada snažno podržavala ovaj region "za uvođenje sankcija Rusiji".

Premijer Aljbin Кurti je tokom obraćanja rekao da je pored zahteva za članstvo Кosova u NATO, razgovarano o značaju povećanja i produbljivanja saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti između Кosova i Sjedinjenih Država.

„Na našem zajedničkom sastanku sam naglasio da nikada nije bilo važnije nego sada da se sve demokratije zajedno suprotstave agresivnom ratu u Ukrajini. Ponovo potvrđujemo našu solidarnost sa narodom Ukrajine, njenim političkim rukovodstvom i borbom za stabilnost i oslobođenje koju oni vode. „U ovom kontekstu, Кosovo je zadržalo istu stranu sa Sjedinjenim Državama, državama članicama NATO-a i Evropskom unijom“, dodao je on.

Marfi je deo delegacije troje američkih senatora u poseti Кosovu. On je zajedno sa senatorima Tomom Tilisom i Džinom Šahin pre posete Кosovu boravio u Srbiji i Bosni i Hercegovini.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022