Vesti
Politika

Američki senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o ulasku Kosova u NATO

Američki senator Кris Marfi, posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Кurtijem je rekao da su razgovarali o interesu Кosova za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, posebno o “hitnosti njegove odbrane u vreme kada je Rusija započela rat u Ukrajini”.
Američki senator: Razgovarali smo sa Kurtijem o ulasku Kosova u NATO
Američki senator Kris Marfi (Foto Dnevni avaz)

Predstavljen kao komesar za spoljne poslove, na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Кurtijem, Marfi je dodao da će Vašington raditi na pronalaženju načina da zajedno sa Кosovom radi na postizanju članstva u vojnom savezu.

„Tokom naših razgovora razgovarali smo o našim zajedničkim interesima, interesima Кosova da se pridruži NATO-u i EU, naravno da je sada hitnije nego ikada da obezbedimo da zemlje poput Кosova koje su periferija Rusije u uglu, te zemlje da ima zaštitu. Pokušaćemo da radimo u Vašingtonu na pronalaženju novih metoda i načina da radimo zajedno kako bismo to postigli“, rekao je on.

Marfi je dodao da je na sastanku bilo reči i o značaju napretka u dijalogu sa Srbijom kroz proces koji vodi Brisel.

"Ti razgovori su teški, ali su važni", rekao je on.

Ističući da SAD ulažu u bezbednost Evrope, a posebno Кosova kao dela Balkana, on je izrazio zahvalnost što je Кurtijeva vlada snažno podržavala ovaj region "za uvođenje sankcija Rusiji".

Premijer Aljbin Кurti je tokom obraćanja rekao da je pored zahteva za članstvo Кosova u NATO, razgovarano o značaju povećanja i produbljivanja saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti između Кosova i Sjedinjenih Država.

„Na našem zajedničkom sastanku sam naglasio da nikada nije bilo važnije nego sada da se sve demokratije zajedno suprotstave agresivnom ratu u Ukrajini. Ponovo potvrđujemo našu solidarnost sa narodom Ukrajine, njenim političkim rukovodstvom i borbom za stabilnost i oslobođenje koju oni vode. „U ovom kontekstu, Кosovo je zadržalo istu stranu sa Sjedinjenim Državama, državama članicama NATO-a i Evropskom unijom“, dodao je on.

Marfi je deo delegacije troje američkih senatora u poseti Кosovu. On je zajedno sa senatorima Tomom Tilisom i Džinom Šahin pre posete Кosovu boravio u Srbiji i Bosni i Hercegovini.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023