Vesti
Politika

Američki i nemački ambasador različito o Kosovu

Američki ambasador Kajl Skot je, govoreći o pitanju KiM, rekao da su SAD žele da vide šta dve strane mogu da postignu i da li to mogu da podrže. Nemački ambasador Tomas Šib ukazuje da bi ideja o razmeni teritorija u slučaju Kosova mogla da ima posledice i izvan regiona.
Američki i nemački ambasador različito o Kosovu
Kajl Skot (Foto Novosti)

Skot je, na pitanje da li SAD podržavaju ideju o razgraničenju, za razliku od Nemačke, i da li vide rizike u tome od otvaranja Pandorine kutije, rekao da su SAD za svaki sporazum između Beograda i Prištine – sveobuhvatan, koji može da bude primenjen i za koje lideri veruju da bi mogli da dobiju podršku naroda.

"Mi kažemo: dajemo vam prostor a na vama je da razradite to. Ne crtamo crvene linije – ovo može, ovo ne, ali smo jasno rekli obema stranama da od SAD nema blanko čeka. Želimo da vidimo šta mogu da postignu i da li to možemo da podržimo", rekao je Skot na panelu "Balkan 360: Procena nemačkog i američkog angažmana na Zapadnom Balkanu".

Status kvo takođe ima rizike, ne samo kao zamrznuti konflikt, već i zbog intencija koje bi vodile nestabilnosti u regionu, kaže američki ambasador.

"Razumem one koji govore o Pandorinoj kutiji ali sada nije 1999. godina. Čekamo da predlože sporazum, ali teško bi bilo zamisliti da - ako bi postigli dogovor sa kojim mogu da žive - da mi kažemo da je to neprihvatljivo", kaže Skot.

Kada je reč o evropskim integracijama, Skot kaže da SAD snažno podržavaju proširenje EU na region, a da teški koraci u reformama zahtevaju više hrabrosti i opredeljenosti lidera, ali i građana.

"SAD su poslednje dve decenije konzistentne, od pada Miloševića, insistirajući u regionu na pomirenju - i to da se države pomire sa svojom istorijom, ali sa svojim susedima i da krenu dalje u građenje budućnosti sa jakim privrednim rastom i jakom demokratijom koja bi bila zasnovana na vladavini prava i ojačana slobodom medija", rekao je on.

Ključni element toga, lajtmotiv procesa reformi, jeste pridruživanje EU. SAD su, kaže Skot, pomagale region i na rečima i na delima.

"U poslednjih 17 godina samo Srbiji smo dali pomoć od milijardu dolara i to pre svega kao podrška tim pravcima razvoja", rekao je Skot.

Dodao je da se nijedan korak u reformama ne može nametnuti spolja, već da treba da ih prihvate i sprovedu lideri, ali da ih prihvate i građani koji to treba da žele više nego neko spolja.

Kako kaže, ima zastoja u tom procesu jer su to sve teška pitanja i zahtevaju više hrabrosti i opredeljenosti lidera ali i građana da to podrže.

"Ipak, ja sam optimističan kad je reč o tome kuda region ide", kaže Skot.

Američki ambasador takođe kaže da su SAD oduvek bile "fan" proširenja EU, pa i na ovaj region, jer je EU najmoćnija sila za spovođenje mirne tranzicije.

"Neke frustracije koje postoje ovde u Srbiji ali i u drugim zemljama regiona se odnose na to da je proces previše dug, komplikovan, da su zahtevi veći nego što su bili prema drugim zemljama", rekao je američki ambasador.

On, međutim, ističe da se u tom procesu ispunjavanja zahteva iz Akija (Aki kominiter)društvo menja na bolje i to važi i za Srbiju.

"EU perspektiva postoji, Unija ju je potvrdila, ali potrebni su koraci napred, a Izveštaj Evropske komsije pokazao je gde taj progres treba da bude napravljen", dodao je on.

Šib: Ne smatramao da je pomeranje granica dobra ideja

Tomas Šib ističe da Nemačka ne smatra da je pomeranje granica duž etničkih linija dobra ideja, jer, iako bi se time rešio, možda, jedan problem, moglo bi se stvoriti mnogo više problema.

Odgovarajući na pitanje iz publike tokom panela u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma da li Nemačka ne bi nikada prihvatila kao rešenje korekciju granica ili razmena teritorije, istakao da bi "reći nikada, bilo previše snažno, jer ko sam ja".

"Mogu samo da kažem da Nemačka ne smatra da je razmena teritorija dobra ideja. Jako se protivimo tome. Nema potrebe da ponavljamo argumente kao što je otavranje Pandorine kutije, ali i da je crtanje granica duž etničke linije u suprotnosti sa onim što želimo da postignemo primajući zemlje u porodicu EU koja je multietnička", rekao je Šib.

On je istakao da bi to moglo imati posledice i izvan regiona.

"Istovremeno, jasno smo protiv statusa kvo, i želimo da se postigne sveobuhvatni sporazum oko kosovskog pitanja, a dijalog je instrument za to. Još ima dosta stvari oko kojih treba razgovarati", objasnio je nemački ambasador, ponavljajući da postoji snažna rezervisanost Berlina prema pomeranju granica.

Nemačka politika prema Zapadnom Balkanu bila je dosledna sa jasnim ciljem od početka, a to su stabilnost, mir i prosperitet u ovom regionu Evrope, istakao je Šib, ocenjujući da je pristupanje EU put da se dostigne odrzivi mir i prosperitet u regionu.

Šib je, na penelu "Balkan 360: Procena nemačkog i američkog angažmana na Zapadnom Balkanu", rekao da to zahteva teške procese transformacije u zemljama kandidatima.

Ambasador, koji je tek par nedelja na novoj dužnosti, podsetio je da Nemačka s tim u vezi tesno sarađuje sa svojim evropskim i transatlantskim partnerima.

 

 Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021