Vesti
Politika

Američki general Or ipak doputovao u Prištinu

Američki general-major Timoti Or, komandant Nacionalne garde Ajove, čija poseta Prištini je u februaru bila otkazana zbog nezadovoljstva SAD uvođenjem 100 odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, doputovao je na Kosovo.
Američki general Or ipak doputovao u Prištinu
Timoti Or (Foto jfcnaples.nato.int)

General-major Timoti Or sastao se sa zamenikom ministra odbrane Burimom Ramadanijem i komandantom KBS-a general-potpukovnikom Rahmanom Ramom.

U saopštenju koje prenosi prištinska Gazeta Expres, general-major Or je u Prištini sa Ramom i Ramadanijem razgovarao o, kako se navodi, "dostignućima Kosova u uspostavljanju Ministarstva odbrane i vojnom mandatu KBS, kao i o planovima Ministarstva odbrane za naredni period u razvoju i modernizaciji KBS".

Dodaje se da je general-major Or informisan o "sveukupnom razvoju situacije na Kosovu, o spremnosti Kosova da donese bezbednosne doprinose širom sveta zajedno sa američkim i NATO trupama".

U saopštenju se navodi da je "Kosovo u potpunosti posvećeno produbljivanju sveprisutnih odnosa sa SAD u svim oblastima, uzimajući u obzir primer odnosa sa odbranom".

Poseta general-majora Ora bila je najavljena za februar ove godine, ali je otkazana zbog, kako je tada saopšteno u Prištini, dobijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da suspenduje takse na srpske i proizvode iz BiH.

O razlogu otkazivanja posete generala Ora, komandanta KBS Rahmana Ramu su, kako je tada prenela Koha, obavestili zvaničnici američke ambasade u Prištini.

Do otkazivanja Orove posete je doslo nakon rezultata "izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada Kosova", o uvođenju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.

Prištinske institucije su tada upozorene da će, ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci, obuke, edukacije i viojne posete biti poništene.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021