Vesti
Politika

Američki general odgovoran za ubistva svedoka protiv Haradinaja?

Penzionisami general vojske SAD Stiven Šuk, koji je na Kosovu bio zamenik šefa Unmika, direktno je odgovoran za likvidaciju svedoka u haškom procesu protiv Ramuša Haradinaja, tvrdi finansijski ekspert Martin Hajperc.
Američki general odgovoran za ubistva svedoka protiv Haradinaja?
Stiven Šuk (Foto arhiva Kim)

Hajperc, koji je bio savetnik nemačke vlade koji je na Kosovu boravio kao finansijski ekspert u zvaničnoj misiji Međunarodne civilne kancelarije, u knjizi "Makijato diplomatija".

Prema pisanju "Srpskog telegrafa",on u knjizi, između ostalog, ukazuje na spregu pojedinih međunaodnih zvaničnika i mafijaša koji su preuzeli vladavinu Kosovom. On je, kako piše, informacije o generalu Šuku dobio od visokog komesara UN iz Badena.

"Bivši američki general Stiven Šuk, a sada jedan od najviše rangiranih ljudi ovde u Unmiku, ima poveći kriminalni dosije i usko je povezan sa odvašnjom elitom. On je odao imena krunskih svedoka protiv Haradinaja, koji su posle toga ubijeni. Mom poznaniku je rekao da čovek mora nekog da skloni s puta ako to odgovara višim instancama", prenosi Hajperc podatke do kojih je došao.

"Srpski telegraf" navodi i da je Hajperc u knjizi napisao i kako se svedoka rešavao Haradinajev "ratni drug", jedan od vođa OVK Fatmir Ljimaj, kasnije ministar saobraćaja u vladi u Prištini.

"Glavni svedok optužbe, nekadašnji nadzornik logora detaljno je dokumentovao zločine, ali je u Duizburgu, gde se skrivao u okviru programa zaštite svedoka, nadjen mrtav u parku kod Esenberškog jezera. Nakon toga više nije bilo izjava koje bi mogle da se upotrebe, pa je sud morao da obustavi postupak protiv Ljimaja", piše Hajperc.

Podsetimo, Hajperc je u knjizi "Makijato diplomatija" pisao i o tome da je "Kosovo za Srbiju definitivno izgubljeno", a izvode iz knjige o tome prenela je beogradska "Politika", za koju je on dao izjavu.

Između ostalog, beogradski list je preno i da je Hajperc u knjizi opisivao svoj susret u jednom baru sa Ramušem Haradinajem, koga su Amerikanci posle ranjavanja smestili u bazu Bondstil, jer im je bio potreban da bi kontrolisao Hašima Tačija.

Hajperc, kako se dodaje, nije štedeo prideve da istakne duboki prezir prema dvojici vođa OVK, presvučenih u evropske političare. "Oni su bili naši saveznici kada smo se borili protiv Miloševića. Srbija je bila protivnik, a OVK strateški partner. Sada je Srbija naš partner i može se zauzeti kritička pozicija u odnosu na OVK", rekao je on i dodao da "u državnim poslovima nema morala".

Hajperc je napisao i da su na Kosovu Amerikanci apsolutni gospodari i da su oni u svoju bazu smestili Ramuša Haradinaja kada je bio ranjen.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021