Vesti
Politika

Američki ambasador stigao u Prištinu, sutra uručenje akreditacija

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džef Hovenijer je danas stigao u Prištinu.
Američki ambasador stigao u Prištinu, sutra uručenje akreditacija
Otpravnik poslova ambasade SAD Nikolas Đakobi i ambasador Džef Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Vest je potvrdio otpravnik poslova ove ambasade Nikolas Đakobi.

„Danas sam poželeo dobrodošlicu mandataru za ambasadora Džefu Hovenijeu u Prištini. Bila mi je čast služiti kao otpravnik poslova poslednjih nekoliko meseci“, poručio je Đakobi u objavi na Tviteru.

On je ujedno najavio da će sutra biti održana ceremonija uručenja akreditacija.

Hovenijer je još 29. decembra položio zakletvu kao novi ambasador SAD na Kosovu, kada je i najavljeno da se očekuje njegov dolazak.

On je na ovoj funkciji nasledio, sada već bivšeg američkog ambasadora na Kosovu, Filipa Kosneta.

Novi ambasador SAD u Prištini, karijerni član Više službe za spoljne poslove sa činom ministra savetnika, bio je zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Ankari, Turskoj, a potom ga je predsednik SAD, Džo Bajden, predložio za američkog ambasadora na Kosovu.

Pre toga, Hovenijer je bio vršilac dužnosti zamenika šefa misije i ministra savetnika za politička pitanja u ambasadi SAD u Berlinu.

Takođe je radio u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu, u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), i bio deo tima specijalnog izaslanika UN-a za status Kosova.Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022