Vesti
Politika

Ambasadorka Nemačke u Srbiji: Tražimo formiranje ZSO

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da Nemačka ozbiljno shvata legitimnu zabrinutost Srba koji žive na Kosovu i da zahteva skoro pokretanje razgovora o Zajednici srpskih opština (ZSO) uz konstruktivan doprinos svih strana.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji: Tražimo formiranje ZSO
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„Očekujemo da će uspostavljanje Zajednice srpskih opština koja je dogovorena 2013. i 2015. biti stavljeno na dnevni red dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU“, rekla je ambasadorka Konrad i dodala da je upravo dogovor oko formata ZSO jedan od ciljeva tog dijaloga.

Ona je navela da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „ima poverenje i podršku Nemačke“ i da je „njegovo angažovanje tokom poslednjih nedelja, zajedno sa evropskim i transatlantskim partnerima, značajno doprinelo smirivanju situacije“.

„Sada je na Srbiji i Kosovu da pokrenu dijalog koji će dovesti do trajne normalizacije odnosa između dve zemlje“, dodala je.

Nije svrsishodno povezivati sankcije Rusiji i dijalog sa Prištinom

Govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, ambasadorka je rekla da napredak na tom putu zavisi od sporovođenja reformi i usklađivanja sa standardima EU i dodala da se u ovoj godini od Srbije očekuje sprovođenje reforme pravosuđa.

Konrad je dodala i da očekivanje EU da se Srbije priključi sankcijama protiv Rusije proističe iz činjenice da Srbija želi da postane deo EU i deo zajednice vrednosti, ali je dodala da „nije svrsishodno to pitanje povezivati sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine“.

Kada je reč o regionu, Konrad je navela da su „sve inicijative koje doprinose zbližavanju regiona dobrodošle“ navodeći da Nemačka „očekuje dalji napredak u razvoju u vezi sa Zajedničkim regionalnim tržištem kao i pozitivne impulse sprovođenjem Zajedničke deklaracije o energetskoj bezbednosti i zelenoj tranziciji na Zapandom Balkanu“.Ostale vesti

Izveštaj SAD: U Srbiji zabeležena značajna kršenja ljudskih prava
U Srbiji su zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi sa nezavisnošću pravosuđa, navedeno je u izveštaju o stanju ljudskih koji je izneo državni sekretar SAD Entoni Blinken.
  • 20.03.2023
Borel: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije u Briselu da u Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga, ali da su se obe strane složile da njegova izjava data nakon sastanka predstavlja "njihovu posvećenost tome da u potpunosti ispune obaveze koje proizilaze iz tog sporazuma i aneksa za njegovu primenu".

  • 20.03.2023
EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023