Vesti
Politika

Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum

Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter (Foto Tviter@usosce)

Ambasador Karpenter je govorio na sednici Stalnog saveta ministara OEBS-a.

„Da budemo jasni u stavu SAD o pravima Kosova kao suverene i nezavisne države da odredi uslove pod kojima će se održati izbori drugih država na njenoj teritoriji. Nadali smo se da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom omogućavanja OEBS-u da prikupi listiće birača sa pravom glasa koji žive na Kosovu, ali je odlučila da to ne učini“, rekao je on.

Karpenter je naveo da jedva čekaju da razgovaraju sa Vladom Kosova i Vladom Srbije o aranžmanima i usklađivanjima koje se mogu napraviti kako bi se obezbedilo da građani koji imaju prebivalište na Kosovu i u Srbiji mogu da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">We welcome Serbia’s January 16 national referendum in which citizens approved constitutional amendments aimed at judicial reform. These amendments are a significant step towards depoliticizing 🇷🇸’s judiciary &amp; will support Serbia’s EU accession process <a href="https://t.co/LrmJyQJnHC">https://t.co/LrmJyQJnHC</a> <a href="https://t.co/c95YfJqJMD">pic.twitter.com/c95YfJqJMD</a></p>&mdash; U.S. Mission to OSCE (@usosce) <a href="https://twitter.com/usosce/status/1484207285186568195?ref_src=twsrc%5Etfw">January 20, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


„Smatramo da je žalosno što Kosovo nije član ovog tela (OEBS) i zbog toga danas nije u stanju da govori za sebe. Jedva čekamo dan kada će Kosovo biti država učesnica ove organizacije i to se može desiti. Nastavljamo da ohrabrujemo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od akcija i retorike koji povećavaju tenzije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU. Važno je da obe vlade ostvare napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji unapređuje regionalnu stabilnost", naveo je ambasador SAD pri OEBS-u.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">We believe it to be unfortunate that Kosovo is not a member of this body and is therefore unable to speak for itself today. We look forward to the day when Kosovo is a participating State of this organization and that can happen. <a href="https://t.co/rXaPFWMbNE">https://t.co/rXaPFWMbNE</a></p>&mdash; Michael Carpenter, U.S. Ambassador to the OSCE (@USAmbOSCE) <a href="https://twitter.com/USAmbOSCE/status/1484202609661599750?ref_src=twsrc%5Etfw">January 20, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


Vlada Kosova se protivila održavanju ustavnog referenduma Srbije na Kosovu, a Skupština je usvojila rezoluciju protiv njegovog održavanja. Samo dan kasnije, kosovski zvaničnici su poručili da se ni parlamentarni i predsednički izbori Srbije zakazani za 3. april neće dogoditi na teritoriji Kosova. Srpski političar iz vlasti, pak, tvrde da će tih izbora izvesno biti, a predsednik Srpske liste Goran Rakić, u slučaju da se oni ipak ne održe, najavljuje reciprocitet.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022