Vesti
Politika

Ambasador SAD: Mere koordinisane i u skladu sa Briselskim sporazumima

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da su mere reciprociteta koje je donelo Kosovo u skladu sa sporazumima u Briselu i da su koordinisane sa međunarodnom zajednicom.
Ambasador SAD: Mere koordinisane i u skladu sa Briselskim sporazumima
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovnijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Ambasador je na Tviteru pozdravio odluku kosovskih lidera da privremeno obustave sprovođenje mera reciprociteta.

"SAD pozdravljaju odluku kosovskih lidera da privremeno obustave primenu mera reciprociteta za registarske tablice i dokumenta za ulaz i izlaz. Obe mere su u potpunosti u skladu sa Briselskim sporazumima i koordinisane su sa međunarodnom zajednicom", napisao je Hovenijer.

Podsetimo, upravo je ambasador Hovenijer u nedelju uveče zatražio od kosovskih lidera da odlože za 30 dana sprovođenje odluka o preregistraciji vozila sa tablica Srbije na RKS tablice i o odluke o reciprocitetu za lične karte koje izdaje Republika Srbija, jer je, prema njegovim navodima " bilo dezinformacija i nesporazuma u vezi sa odlukama".Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023