Vesti
Politika

Ambasador SAD: Mere koordinisane i u skladu sa Briselskim sporazumima

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da su mere reciprociteta koje je donelo Kosovo u skladu sa sporazumima u Briselu i da su koordinisane sa međunarodnom zajednicom.
Ambasador SAD: Mere koordinisane i u skladu sa Briselskim sporazumima
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovnijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Ambasador je na Tviteru pozdravio odluku kosovskih lidera da privremeno obustave sprovođenje mera reciprociteta.

"SAD pozdravljaju odluku kosovskih lidera da privremeno obustave primenu mera reciprociteta za registarske tablice i dokumenta za ulaz i izlaz. Obe mere su u potpunosti u skladu sa Briselskim sporazumima i koordinisane su sa međunarodnom zajednicom", napisao je Hovenijer.

Podsetimo, upravo je ambasador Hovenijer u nedelju uveče zatražio od kosovskih lidera da odlože za 30 dana sprovođenje odluka o preregistraciji vozila sa tablica Srbije na RKS tablice i o odluke o reciprocitetu za lične karte koje izdaje Republika Srbija, jer je, prema njegovim navodima " bilo dezinformacija i nesporazuma u vezi sa odlukama".Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022