Vesti
Politika

Ambasador Palestine: Očekujem objašnjenje

Ambasador Palestine u Srbiji, Mohamed Nabhan, izjavio je za NIN da je tražio prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi dobio objašnjenje oko navoda da bi Srbija trebalo da premesti ambasadu u Jerusalim.
Ambasador Palestine: Očekujem objašnjenje
ambasador Mohamed Nabhan (Foto cordmagazine.com)

Nabhan u razgovoru sa NIN navodi da je Srbija uvek poštovala rezoluciju 1244 i da očekuje i poštovanje rezolucije 478.

Mi cenimo predsednika Vučića i Srbiju sa kojom imamo prijateljske, tradicionalne i duboke odnose. Verujem da predsednik nije želeo da našim odnosima i palestinskom pitanju nanese štetu ovim dogovorom, ocenio je Nabhan.

On je naveo i da veruje da je Vučić mislio da će se plan iz dogovora ostvariti tek kada izraelsko-palestinski sukob reši uspostavljenjem palestinske nezavisne države na svim okupiranim teritorijama, koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Nabhan je istakao da je u Palestini, koja je uvek stajala uz Srbiju u nastojanjima da očuva suverenitet i integritet, ova vest primljena sa ogorčenjem i uz brojne negativne reakcije u regionu.

Čudim se i Prištini, ocenio je Nabhan, kojoj bi zbog ovakvog dogovora 57 zemalja iz Arapske lige i Islamske organizacije za saradnju moglo da povuče prizanje.Ostale vesti

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020