Vesti
Politika

Ambasada SAD: Zabrinutost zbog neažuriranih biračkih spiskova

"Cenimo naporan rad Centrale izborne komisije, članova biračkih odbora, OEBS-a i svih timova koji su nadgledali i posmatrali održavanje lokalnih izbora", navedeno je u saopštenju ambasade SAD-a u Prištini.
Ambasada SAD: Zabrinutost zbog neažuriranih biračkih spiskova
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Iz ambasade navode da su “zabrinuti zbog nekih izveštaja o neažuriranim biračkim spiskovima”.

“Tu su i dvostruko glasanje i druge nepravilnosti, nadamo se da će neka od ovih pitanja moći da se reše pre sledećeg kruga lokalnih izbora u novembru”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je porast izlaznosti glasača i izborni proces koji je sproveden bez poteškoća “pozitivni znak za demokratiju Kosova”.

“Nastavićemo da podržavamo kosovske institucije dok se one brzo pripremaju za još jedan krug glasanja i pratiti izveštaje o nepravilnostima i kršenjima iz ovog kruga. Nadamo se da će se opštinski službenici, koji su već izabrani, zalagati za pozitivnu promenu, u ime svih njihovih birača, što će voditi Kosovo napred ka putu pune evroatlanske integracije”, navedeno je u saopštenju ambasade SAD-a dostavljenom redakciji RTV Kim.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020