Vesti
Politika

Ambasada SAD: Vlada Kosova da bude otvorenog uma prema „Otvorenom Balkanu“

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je Vladu Kosova da "otvorenog uma" pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan", usmerenoj ka jačanju ekonomskih regionalnih integracija.
Ambasada SAD: Vlada Kosova da bude otvorenog uma prema „Otvorenom Balkanu“
Ambasada SAD u Prištini (Foto arhiva Kim)

Povodom stava Vlade Kosova da se neće pridružiti inicijativi „Otvoreni Balkan“, bivšem mini-Šengenu, ambasada ističe da „Vlada Kosova mora odlučiti kojim će se inicijativama pridružiti i koje inicijative najbolje podržavaju njene ekonomske vizije“.
 
„Međutim, ohrabrujemo vladu da pristupi regionalnim naporima za ekonomsku integraciju otvorenog uma i da prihvati rešenja koja donose rezultate za građane Kosova, uz poboljšanje veza sa susedima“, preneo je Radio Slobodna Evropa.
 
Ambasada ceni da je jača ekonomska i politička integracija „od suštinskog značaja za održivi mir i prosperitet“, što bi ojačalo „postojeće napore Kosova da dovrši reforme potrebne za budući pristup EU“.
 
„Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju regionalno integrisane i otporne ekonomije koja pruža rezultate za sve građane Kosova“.
 
Osim Samoopredeljenja premijera Aljbina Kurtija, inicijativu „Otvoreni Balkan“ ne podržavaju ni političke snage na opozicionom spektru.
 
Kurti je izjavio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nema „viziju“ za region, a potom je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ocenila da je posredi „opasna ideja“ koja stvara privid alternative evropskim integracijama.
 
Inicijativa obuhvata Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, a na prvom trilateralnom sastanku u Novom Sadu 2019. godine, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, potpisana je deklaracija o slobodnom kretanju robe, kapitala, ljudi i usluga.
 
Na sastanku u Skoplju 29. jula osnivači „Otvorenog Balkana“ Vučić, Rama i Zaev ponovili su poziv za pridruživanje inicijativi preostalim zemljama regiona. Najavljeno je da će od 1. januara 2023. biti ukinuti granične kontrole između članica inicijative.
 Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021