Vesti
Politika

Ambasada SAD u Prištini: Nećemo učestvovati u izboru tužilaca

Američka ambasada je saopštila da više neće učestvovati u izboru članova kosovskog Saveta tužilaca i glavnog tužioca, pošto je proces izložen sukobu interesa i nedostaje mu transparentnost.
Ambasada SAD u Prištini: Nećemo učestvovati u izboru tužilaca
Ambasada SAD u Prištini (Foto arhiva Kim)

Ambasada SAD je, u saopštenju na svom sajtu, navela da je godinama igrala nadzornu i mentorsku ulogu u procesima izbora novih članova kosovskog Saveta tužilaca i prilikom izbora glavnog tužioca.

"Nažalost, verujemo da su ovi procesi iz osnova poremećeni. Njima nedostaje transparentnost i izloženi su sve većem sukobu interesa. Budući da bi se dalje učešće ambasade moglo pogrešno protumačiti kao odobravanje ovog poremećenog sistema, više nećemo učestvovati u njemu", objavila je Ambasada.

Ambasada smatra da bi tužioci trebalo da budu izabrani na osnovu svojih kvalifikacija, a ne na osnovu političke pripadnosti ili veza.

"Potrebne su promene pravnog okvira na kojima se zasniva kosovski Savet tužilaca, da bi se vratila transparentnost i pravičnost ovog sistema. Zbog toga pozivamo sve strane da podrže napore ministra pravde da odmah završi funkcionalni pregled", piše u saopštenju.

 


For years, the U.S. Embassy has played a monitoring and mentoring role in the processes to elect new Kosovo...

Posted by U.S. Embassy Pristina, Kosovo on Петак, 09. октобар 2020.
 Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020