Vesti
Politika

Ambasada SAD: Poziv za sastanak o ZSO poslat i premijeru i predsednici

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu potvrdila je za Kallxo da je pozvala članove dva kabineta - kosovskog premijera i kosovske predsednice, na sastanak 31. januara, gde se očekuje da će se razgovarati o pitanju Zajednice srpskih opština.

Ambasada SAD: Poziv za sastanak o ZSO poslat i premijeru i predsednici
Ambasada SAD u Prištini (Foto Kontakt plus)

Portparol američke ambasade je rekao da su članovi dva kabineta potvrdili svoje učešće, dodajući da su pozvali različite grupe lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata.

„Pozvali smo raznoliku grupu lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata da razgovaraju o ovoj važnoj temi. Ambasador Hovenier je predstavio ovaj sastanak premijeru i predsednici i upitio poziv njihovim kabinetima. Članovi oba kabineta su potvrdili svoje učešće“ – navodi se u odgovoru američke ambasade u Prištini za Kallxo.

Ova diskusija je organizovana u cilju unapređenja integracije Kosova u evropske i evroatlantske strukture - naveli su.

„Naš cilj je da unapredimo međusobno razumevanje za angažovanje u vezi sa ZSO, u podršci dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim održivim ciljem da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške narodu Kosova“, poručio je portparol ambasade.

Američka ambasada na Kosovu potvrdila je održavanje sastanka koji je zakazan za sutra, 31. januar, sa predstavnicima kosovske vlade, političkim liderima i civilnim društvom kako bi se razgovaralo o ZSO.

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar još jednom su istakli neophodnost formiranja ZSO-a.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da poštuje poverljivost razgovora (o francusko-nemačkom predlogu), dok je za ZSO dodao da postoji različito međunarodno insistiranje na primeni sporazuma. Prema njegovim rečima, sporazum o ZSO, prema prvobitnom nacrtu, nije prošao test Ustavnog suda Kosova.

 Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023