Vesti
Politika

Ambasada SAD pozdravila odluku o prihvatanju kandidatura Srpske liste

Ambasada SAD u Prištini pozdravila je odluku o prihvatanju kandidatura Srpske liste za lokalne izbore na Kosovu.
Ambasada SAD pozdravila odluku o prihvatanju kandidatura Srpske liste
Priština (Foto arhiva Kim)

"Američka ambasada čestita Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP) na njegovoj odluci da potvrdi sve kvalifikovane kandidate za izbore za gradonačelnike 19. maja u četiri severne opštine, i pohvaljuje Centralnu izbornu komisiju (CIK) za njenu brzu akciju u potvrdjivanju odluke IPŽP-a i nastavljanju sa aktivnostima vezanim za vanredne izbore na severu", navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD je navela da posle izbora za gradonačelnike, uspešni kandidati treba da ispune svoje mandate radeći u okviru kosovskih institucija u ime svojih birača.

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova juče je usvojio žalbu Srpske liste i poništio odluku Centralne izborne komisije od 24. aprila koja se odnosi na nepotvrđivanje Srpske liste i njihovih kandidata za izbore na severu Kosova. CIK-u je naloženo da potvrdi kandidate ove liste.

Članovi CIK-a ispred opozicionog pokreta Samoopredeljenje sprečili su potvrđivanje kandidata Srpske liste za gradonačelnike zbog toga što su, kako su naveli, bivši gradonačelnici, koji su ponovo kandidati ove liste za gradonačelnike, pri izjavama o podnošenju ostavki u novembru prošle godine, zbog takse koju je Kosovo uvelo Srbiji, upotrebili termin ’Metohija’, ali i najavili da je moguće da će ponovo podneti ostavke nakon izbora.

Vanredni izbori u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu biće održani 19. maja.Ostale vesti

Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se izbori sprovesti i ovde.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020