Vesti
Politika

Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade

Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ilustracija (Foto Intermagazin)

U saopštenju iz Grenelove kancelarije navodi se da američki izaslanik jedva čeka da se nastave razgovori sa Beogradom.

"Pozdravljam novu Vladu Kosova i radujem se nastavku obnavljanja partnerstva sa njom i dijalogu sa Srbijom", rekao je Grenel u izjavi koju prenose prištinski mediji.

Ambasada SAD u Prištini pozdravila je formiranje nove vlade, na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem.

"Radujemo se nastavku važnog rada sa Hotijevom vladom na miru, pravdi i prosperitetu, uključujući napore za jačanje regionalnih odnosa i borbu protiv Kovid-19."

Poslanici u kosovskoj skupštini izglasali su novu vladu, sa 61 glasom "za". Srpska lista će imati dva mesta.

Čestitke novoj Vladi u Prištini uputili Borel i Varhelji

EU je čestitala na izboru novoj kosovskoj vladi i saopštila da su za napredak Kosova na evropskom putu neophodne odlučne reforme i nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Želimo da vidimo napredak Kosova na evropskom putu za šta će biti potrebni odlučni reformski napori na jačanju vladavine zakona, posebno borbe portiv korupcije i organizovanog kriminla, kao i na podsticanju društveno-ekonomskog razvoja", navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i komesara za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija.

"Brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka neophodan je za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom", naveli su Borel i Varhelji, dodajući da je "dijalog uz pomoć EU jedini način da evropska budućnost Kosova postane stvarnost za njegove građane".

U saopštenju se još navodi da EU čestita novoj vladi Kosova koju predvodi premijer Avdulah Hoti i da se raduje zajedničkom radu na unapređenju odnosa EU i Kosova.

Pandemija koronavirusa ostaje zajednički izazov u doglednoj budućnosti, a EU će i dalje biti uz Kosovo i njegove građane, dodaje se u zajedničkom saopštenju Borela i Varheljija povodom izbora nove kosovske vlade.Ostale vesti

Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020