Vesti
Politika

Ambasada Francuske u Prištini: Budućnost Kosova je da postane članica

„Odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao suverenoj državi. Budućnost Kosova je da postane članica“, oglasila se francuska ambasada u Prištini, u istom danu kada je ambasador ove države u Beogradu, govoreći o  kandidaturi Prištine kazao da je u pitanju jednostrana odluka, te da Francuska jednostrane odluke ne podržava.

Ambasada Francuske u Prištini: Budućnost Kosova je da postane članica
Zastava Francuske i Kosova (Foto Facebook)

Priština je preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savetu Evrope i predala aplikaciju.

Potez kosovske vlade naišao je na odobravanje nemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea, koji je čestitao Kosovu na prijavi za članstvo u Savetu Evrope uz poruku da ono „tamo pripada“.

Podrška stiže i od ambasade Francuske na Kosovu.

„Odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao suverenoj državi. Budućnost Kosova je da postane članica“, poručili su iz ove ambasade.

Ipak, navode da je trenutni prioritet nastavak dijaloga koji se vodi u Briselu, a koji će, tvrde iz ambasade, doprineti „evropskom približavanju“ Kosova i Srbije i dugoročnoj stabilizaciji Balkana.

„Pozivamo obe strane da se u potpunosti angažuju u ovom pogledu i da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje mogu podstaći tenzije“, naznačili su.

Da bi obe strane trebalo da se „uzdrže od jednostranih akcija“, kazao je danas i francuski ambasador u Beogradu, Pjer Košar.

Košar, međutim, za razliku od francuske ambasade u Prištini, komentarišući kandidaturu Kosova za Savet Evrope, kazao je da je upravo ovaj potez jednostran, te da jednostrane poteze njegova zemlja ne podržava.

„Mi ne podržavamo jednostrane odluke. U tom kontekstu i smatramo da je prioritet dijalog na teme – Zajednica srpskih opština na Kosovu, energetska pitanja, pitanja nestalih lica – to je priroritet“, poručio je Košar.

Ambasador je ujedno kazao da Francuska nije jedina zemlja koja ima stav da bi trebalo izbegavati unilateralne poteze u sadašnjoj situaciji.

„Sa strane Francuske nema podrške za to. Možemo razumeti težnje Kosova da uđu u evropske institucije i mi pozdravljamo činjenicu da su se uskladili sa evropskim stavovima kada je u pitanju Ukrajina. Međutim, mi smatramo da ti potezi ne olakšavaju stvari i mogu da dovedu do pojačanja napetosti“, naveo je, ponovivši da je prioritet dijalog.

Podsetimo, Priština je preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u SE. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Potom su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika među kojima su bili ministarka spoljnih poslova, premijer i kosovska predsednica, koji su poručivali da Kosovo „zaslužuje“ da postane član Saveta Evrope“.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja boravi u Litvaniji zatražila od predstavnika ovih država podršku u procesu u vezi sa prijavom za članstvo.

Sa druge strane, Beograd se protivi ovakvom potezu Prištine.

„To je kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma“, prokomentarisao je zahtev Prištine predsednik Srbije u jednom od više obraćanja u prethodnim danima.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022