Vesti
Politika

Ambasada Francuske u Prištini: Budućnost Kosova je da postane članica

„Odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao suverenoj državi. Budućnost Kosova je da postane članica“, oglasila se francuska ambasada u Prištini, u istom danu kada je ambasador ove države u Beogradu, govoreći o  kandidaturi Prištine kazao da je u pitanju jednostrana odluka, te da Francuska jednostrane odluke ne podržava.

Ambasada Francuske u Prištini: Budućnost Kosova je da postane članica
Zastava Francuske i Kosova (Foto Facebook)

Priština je preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savetu Evrope i predala aplikaciju.

Potez kosovske vlade naišao je na odobravanje nemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea, koji je čestitao Kosovu na prijavi za članstvo u Savetu Evrope uz poruku da ono „tamo pripada“.

Podrška stiže i od ambasade Francuske na Kosovu.

„Odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao suverenoj državi. Budućnost Kosova je da postane članica“, poručili su iz ove ambasade.

Ipak, navode da je trenutni prioritet nastavak dijaloga koji se vodi u Briselu, a koji će, tvrde iz ambasade, doprineti „evropskom približavanju“ Kosova i Srbije i dugoročnoj stabilizaciji Balkana.

„Pozivamo obe strane da se u potpunosti angažuju u ovom pogledu i da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje mogu podstaći tenzije“, naznačili su.

Da bi obe strane trebalo da se „uzdrže od jednostranih akcija“, kazao je danas i francuski ambasador u Beogradu, Pjer Košar.

Košar, međutim, za razliku od francuske ambasade u Prištini, komentarišući kandidaturu Kosova za Savet Evrope, kazao je da je upravo ovaj potez jednostran, te da jednostrane poteze njegova zemlja ne podržava.

„Mi ne podržavamo jednostrane odluke. U tom kontekstu i smatramo da je prioritet dijalog na teme – Zajednica srpskih opština na Kosovu, energetska pitanja, pitanja nestalih lica – to je priroritet“, poručio je Košar.

Ambasador je ujedno kazao da Francuska nije jedina zemlja koja ima stav da bi trebalo izbegavati unilateralne poteze u sadašnjoj situaciji.

„Sa strane Francuske nema podrške za to. Možemo razumeti težnje Kosova da uđu u evropske institucije i mi pozdravljamo činjenicu da su se uskladili sa evropskim stavovima kada je u pitanju Ukrajina. Međutim, mi smatramo da ti potezi ne olakšavaju stvari i mogu da dovedu do pojačanja napetosti“, naveo je, ponovivši da je prioritet dijalog.

Podsetimo, Priština je preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u SE. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Potom su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika među kojima su bili ministarka spoljnih poslova, premijer i kosovska predsednica, koji su poručivali da Kosovo „zaslužuje“ da postane član Saveta Evrope“.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja boravi u Litvaniji zatražila od predstavnika ovih država podršku u procesu u vezi sa prijavom za članstvo.

Sa druge strane, Beograd se protivi ovakvom potezu Prištine.

„To je kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma“, prokomentarisao je zahtev Prištine predsednik Srbije u jednom od više obraćanja u prethodnim danima.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022