Vesti
Politika

Ambasada Crne Gore će obezbediti pravnu pomoć uhapšenom

Povodom slučaja privođenja mladića iz Podgorice na Gazimestanu, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da je ambasada te zemlje u Prištini kontaktirala kosovske vlasti i da će preduzeti sve potrebne aktivnosti radi zaštite crnogorskog državljanina, prenosi Tanjug.
Ambasada Crne Gore će obezbediti pravnu pomoć uhapšenom
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

"Od nadležnih organa Kosova, obavešteni smo da se trenutno preduzimaju sve neophodne aktivnosti na rasvetljavanju slučaja i da će mladiću biti obezbeđena pravna pomoć. Ambasada Crne Gore će nastaviti intenzivnu komunikaciju u cilju pridobijanja više informacija, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana", saopšteno je iz crnogorskog MSP.

Iz Ministarstva pozivaju sve političke aktere da od pomenutog slučaja ne prave, kako kažu, još jedan poligon za političke obračune, već da dozvole, kako crnogorskim, tako i kosovskim institucijama da urade svoj deo posla.

Uhapšenom mladiću na Gazimestanu određen pritvor

Mladiću Ristu Jovanoviću iz Podgorice, uhapšenom na Gazimestanu, određena je mera pritvora od 48 sati, prenose mediji u Prištini i dodaju da je uhapšen jer je navodno "upućivao nacionalističke pozive i podsticao na mržnju".

Prema rečima očevidaca događaja, a dokumentovano je i video-snimcima, mladić je uhapšen jer je pokušao da ukaže na bespotreban policijski pretres torbe monahinje koja je izlazila iz dvorišta spomenika na Gazimestanu.

Vezano za isti slučaj, mediji navode da je suspendovan srpski policajac koji je pokušao da spreči hapšenje mladića na Gazimestanu.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021