Vesti
Politika

Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći

Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Ljiburn Aljiu i Ardita Sinani u Preševu (Foto Fejsbuk@Ardita Sinani)

Aljiu je naveo da Beograd može da im ne dozvoljava, ali da će stalno tražiti posete opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Stalno ćemo podnositi zahteve da posetimo Preševo. Nadležni u Beogradu mogu da nam zabrane, ali mi ćemo stalno insistirati. Dakle da su odbili ovaj zahtev sada, ja bih nešto kasnije uputio drugi. Neću oklevati da podnesem zahteve da dođem i posetim Preševo, isto kao i drugi ministri. Iako smo 28. novembra bili planirali da dođemo zajedno četiri ministra, sada sam došao sam. Prilikom narednih poseta ćemo verovatno ponovo biti zajedno", rekao je Aljiju.

On je dodao da mu je drago što je posetio Preševo.

"To je i moja lična obaveza, ali posebno je obaveza Vlade Kosova da brine o pravima i blagostanju Albanaca koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Uvek ćemo biti blizu, dolazićemo u posetu. Trudimo se da našim posetama ohrabrimo naše građane da ostanu tu, kao što su uvek bili", rekao je Aljiu.

Kosovski ministar je istakao da je dužnost Vlade Kosova da pokrene pitanje prava albanskih građana u pregovorima sa srpskom stranom.

"Naša je dužnost da i u političkom aspektu Kosovo u pregovorima, na sastancima sa srpskom stranom, postavlja pitanje prava građana u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, uvek vodeći računa o principima reciprociteta", kazao je on.

Između ostalog, Aljiu je govorio i o doprinosu koji su građani Preševa dali Kosovu.

"I u našem ratu stanovnici Preševa, Bujanovca i Medveđe su uvek bili aktivni i stoga je sloboda koju uživamo na Kosovu stečena i doprinosom građana iz ovih opština. Kosovo ima dužnost i obavezu da to dobro vrati braći iz ove tri opštine. To je naš zadatak i ništa više ne treba da radimo, čak malo radimo u poređenju sa onim što treba da radimo", rekao je on.

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani je pozdravila, kako je rekla, praksu koju je uspostavila Vlada Kosova da njeni ministri u kontinuitetu posećuju region.

"Konačno, posle mnogo prepreka od strane državnih organa, naš prijatelj, naš brat iz Preševa, ministar Aljiu je došao u posetu opštini Preševo. Ovo je, pored produbljivanja saradnje predstavnika albanskih lidera u Preševu, Bujanovcu i Medveđi sa centralnom vlašću Kosova, velika podrška, posebno našim građanima. Ova praksa služi i za podizanje svesti o pitanju Albanaca", rekla je ona.

Aljiu je u Preševu dočekan crvenim tepihom i zastavom Albanije na zgradi opštine. Nakon Preševa, uputio se u Bujanovac na sastanak sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022