Vesti
Politika

Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila

Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Aljiu je naveo i da će se ta odluka detaljno razmotriti, ali naglasio da građani neće plaćati pet evra.

„Po pitanju takse od pet evra za nalepnicu za vozila, upravo je doneta odluka da se to obustavlja i detaljno ćemo ispitati kako je ona doneta. Dakle, (počev) od različitih pravnih tumačenja, uključujući tumačenja i postupke revizora, pa sve redom, do trenutka potpisivanja. Dakle, stopirana je, mogu vas uveriti da građani neće platiti 5 evra“, rekao je on.

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri je zatražio da se odluka o plaćanju pet evra za nalepnicu za vozila u celosti poništi, a ne samo da se obustavi njena primena.

„Ne slažemo se samo sa obustavom ove takse, mislim da je treba ukinuti. Istakli smo da je način i čitav proces donošenja ove takse bio nezakonit. Stoga smo, kako narod kaže, ruku vlade uhvatili u džepovima građana. Ali, hvala Bogu što im nismo dopustili da uzmu novac“, kazao je on.

Poslanik DSK Armend Zemaj izjavio da ministar treba da snosi javnu odgovornost za, kako je rekao, "koruptivne poslove".

„Nadam se da je ministar sa sednice izveden da ode u tužilaštvo, da istraži ovaj proces i izvede pred lice pravde barem one koji su potpisali čist lopovluk koji je sraman za institucije Kosova. Najispravniji, najrealniji čin danas bi bila ostavka koja bi pokazala da ja, mi, vlada ne stojimo iza ovog skandala“, rekao je on.

Skupština Kosova je na današnjoj sednici odobrila Zakon o ratifikaciji IPA 2020 Finansijskog Sporazuma između Kosova i Evropske Unije, a odobrila je i Nacrt zakona o Komorama arhitekata i inženjera.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022