Vesti
Politika

Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila

Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Aljiu je naveo i da će se ta odluka detaljno razmotriti, ali naglasio da građani neće plaćati pet evra.

„Po pitanju takse od pet evra za nalepnicu za vozila, upravo je doneta odluka da se to obustavlja i detaljno ćemo ispitati kako je ona doneta. Dakle, (počev) od različitih pravnih tumačenja, uključujući tumačenja i postupke revizora, pa sve redom, do trenutka potpisivanja. Dakle, stopirana je, mogu vas uveriti da građani neće platiti 5 evra“, rekao je on.

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri je zatražio da se odluka o plaćanju pet evra za nalepnicu za vozila u celosti poništi, a ne samo da se obustavi njena primena.

„Ne slažemo se samo sa obustavom ove takse, mislim da je treba ukinuti. Istakli smo da je način i čitav proces donošenja ove takse bio nezakonit. Stoga smo, kako narod kaže, ruku vlade uhvatili u džepovima građana. Ali, hvala Bogu što im nismo dopustili da uzmu novac“, kazao je on.

Poslanik DSK Armend Zemaj izjavio da ministar treba da snosi javnu odgovornost za, kako je rekao, "koruptivne poslove".

„Nadam se da je ministar sa sednice izveden da ode u tužilaštvo, da istraži ovaj proces i izvede pred lice pravde barem one koji su potpisali čist lopovluk koji je sraman za institucije Kosova. Najispravniji, najrealniji čin danas bi bila ostavka koja bi pokazala da ja, mi, vlada ne stojimo iza ovog skandala“, rekao je on.

Skupština Kosova je na današnjoj sednici odobrila Zakon o ratifikaciji IPA 2020 Finansijskog Sporazuma između Kosova i Evropske Unije, a odobrila je i Nacrt zakona o Komorama arhitekata i inženjera.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021