Vesti
Politika

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika

Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

IPŽ je odlučio da na listama stranaka overi samo kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove, odnosno nisu osuđivani. Takođe, osuđivani kandidati ne mogu biti zamenjeni drugima.

Tako su prema odluci IPŽ-a, sa spiskova kandidata izbrisani Aljbin Kurti i još četiri kandidata pokreta Samoopredeljenje.

U odluci se navodi da Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Ljiburn Aljiu, Bajram Mavrići i Labinote Demi-Murtezi ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.

Slična odluka donosi se i na nekolicinu kandidata Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja.

Odluka IPŽ-a je druga instanca odlučivanja a kojoj su se stranke žalile pošto im Centralna izborna komisija nije dozvilila učešće na izborima sa osuđivanim kandidatima.

Sledeća instanca je Vrhovni sud, kojem stranke mogu da podnesu žalbe u roku od 24 sata. Vrhovni sud ima tri dana da odluči. Proces verifikacije kandidata treba da bude završen do 31. januara.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021