Vesti
Politika

Alijansa za budućnost zahteva učešće SAD u dijalogu BG-PR

Poslanik Alijanse za budućnost Daut Haradinaj izjavio je da ta stranka nema problema oko učešća u vladajućoj koaliciji u Prištini, ali da želi prisutvo SAD u dijalogu sa Beogradom, nastavljenim u Briselu.
Alijansa za budućnost zahteva učešće SAD u dijalogu BG-PR
Daut Haradinaj (Foto gazetablic.com)

Daut Haradinaj je tokom tokom rasprave u kosovskoj skupštini o dijalogu sa Beogradom, o kojem je poslanike izvestio premijer Avdulah Hoti, naveo da dijalog bez prisustva SAD nije doneo rezultate.

"Zabrinuti smo jer dijalog nije stvorio ništa dobro tokom 15 godina bez prisustva SAD. Ne sme da padne na tehnički dijalog. Sporazum bez prisustva SAD je neizvodiv. Nemamo nikakvih nesporazuma u zajedničkom upravljanju, ali zahtev je da SAD budu za stolom u dijalogu", rekao je Haradinaj.

Istakao je da je EU saveznik Kosova, ali da Kosovo ima poverenje u SAD.

"Imamo EU kao saveznika, ali verujemo SAD", dodao je Daut Haradinaj i zamolio Hotija da ozbiljno shvati koalicione partnere, napomenuvši da nije uključio predstavnika Alijanse Seljima Seljimija u delegaciju koja je u Briselu razgovarala sa predsednikom Srbije.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020