Vesti
Politika

Aleksićeva video poruka Vučiću – o Kosovu samo u parlamentu

Potpredsednik Narodne stranke (NS) i šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Miroslav Aleksić obratio se video porukom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 
Aleksićeva video poruka Vučiću – o Kosovu samo u parlamentu
Miroslav Aleksić (Foto Tviter)

"O problemu KiM razgovaraćemo samo u parlamentu gde moraš da predstaviš predlog sporazuma, položiš račune i priznaš sve poraze politike koju si samostalno vodio, jer KiM nije tvoja privatna imovina", poručio je Aleksić u odgovoru Vučiću na poruku koju je predsednik poslao putem Instagrama, kada je proglasio da su konsultacije sa opozicijom propale.

Podsećamo, Vučić je tada rekao da su pojedinci stavili interes stranaka iznad interesa države.

Aleksić je u poruci Vučiću, između ostalog, naveo da je Vučić taj koji je punih 10 godina sam odlučivao i pregovarao sa međunarodnom zajednicom i sa Prištinom, a da „je sada odjednom, problem Kosova i Metohije postao privilegija koja pripada i opozicionarima“.

„Odjednom hoćeš da o svetoj srpskoj zemlji razgovaraš i sa nama, kako si nas nazivao – klošarima, secikesama, izdajicama, tajkunima…“, naveo je Aleksić.

Prenosimo izjavu Miroslava Aleksića:

„Predsedniče Srbije, Aleksandre Vučiću, posle 10 godina gaženja institucija ove zemlje, usudio si se da to nastaviš da radiš i kad je reč o najvažnijem nacionalnom pitanju. Pa si optužio opoziciju da ne razume da je država važnija od interesa političkih stranaka, samo zato što smo odbili da o ponuđenom sporazumu razgovaramo kod tebe na kanabetu, umesto u Skupštini Republike Srbije. Pa da ti odgovorim, Aleksandre Vučiću: Nikada nisi postao predsednik svih građana Srbije, jer nisi nikada otišao sa mesta predsednika SNS, kao što to predviđa Ustav. Stranka ti je uvek bila iznad Ustava i iznad države. Svako ljudsko pravo, svako nacionalno pitanje, ti si podredio interesima tvoje stranke. Oduzeli ste nam sva državna, građanska i ustavom zagarantovana prava. Tvoja stranka danas odlučuje čije dete može da ide u vrtić, a čije ne može, ko može da se zaposli u nekom komunalnom preduzeću, a ko ne može, i ko će dobije otkaz ukoliko nije politički podoban“, rekao je Aleksić.

On dodaje da je za to da opozicija treba da učestvuje i odlučuje o Kosovu, ali da ne može, a da se, kako kaže, ne zapita da li je politika koju Vučić vodi i predlog sporazuma koji se nudi u interesu Srbije i njenih građana.

„Punih 10 godina sam si odlučivao i pregovarao sa međunarodnom zajednicom i sa Prištinom. A sad odjednom, problem Kosova i Metohije postao je privilegija koja pripada i nama opozicionarima. Odjednom hoćeš da o svetoj srpskoj zemlji razgovaraš i sa nama, kako si nas nazivao – klošarima, secikesama, izdajicama, tajkunima… Može, mi smo predstavnici građana Srbije i to je naša dužnost, ali u parlamentu, gde moraš da transparentno predstaviš predlog sporazuma, ali da položiš račune i priznaš sve poraze politike koju si samostalno vodio punih 10 godina. Kosovo i Metohija nije tvoja privatna imovina, niti imovina tvoje SNS, već pripada svim građanima Srbije i budućim generacijama građana Srbije“, zaključio je Aleksić u svom obraćanju Vučiću.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023