Vesti
Politika

Aleksić: Skupština da raspravlja o Kosovu

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić zatražio je danas hitno održavanje posebne sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji, kako bi država mogla da reaguje do 1. septembra, do kada je vlada Kosova odložila odluku o reciprocitetu za dokumenta iz centralne Srbije i za registarske tablice.
Aleksić: Skupština da raspravlja o Kosovu
Miroslav Aleksić (Foto Tanjug)

"Na toj sednici bismo raspravljali i o tome šta Srbija ima od Briselskih sporazuma nakon što je sprovela sve što je bila njena obaveza, a nije dobila ništa i nije formirana Zajednica srpskih opština, dok su se funkcioneri vlasti hvalili da smo pobedili sa 5:0. Raspravljali bismo i o tome šta je rezultat takozvanog Vašingtonskog sporazuma", rekao je Aleksić televiziji N1.

on je upitao zašto vlast u Beogradu nije pokušala da inicira sednicu Saveta bezbednosti Uujedinjenih nacija o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji.

"Savetom bezbednosti predsedava Kina, a od 1. septembra predsedavaće Francuska. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se hvali da je prijatelj i sa jednima i sa drugima i zašto onda ne dogovori sednicu kako bi se sprečilo ovo što se događa na Kosovu i Metohiji", rekao je Aleksić.

On je naveo da je vlast SNS od 2014. godine "u koaliciji sa Ramušom Haradinajem" i da podržava institucije samoproglašenog Kosova, dok istovremeno razvlašćuje Srbiju na Kosovu i Metohiji.

"Dali su pravosuđe, policiju, omogućili Prištini međunarodni telefonski broj, predali Gazivode i elektroenergetski sistem, uspostavli granične prelaze, a sada njihov koalicioni partner iz prištinske vlade pravi incidente, maltretira naš narod i šalje specijalnu jedinicu ROSU", kazao je Aleksić.

On je naveo da će poslanici Narodne stranke u Skupštini Srbije nedvosmisleno biti opozicija i da će predlagati rešenja i zakone koji će poboljšati svakodnevni život građana, a i ukazivaće na korupciju i kriminal vlasti i zahtevati formiranje anketnih odbora.

"Ključna uloga koju je parlament izgubio je kontrola izvršne vlasti, a nadam se da ćemo uspeti da bar u nekoj meri uspostavimo tu kontrolu", dodao je Aleksić.

Aleksić je ocenio da odluka REM da nacionalne frekvencije dodeli televizijama Pink, Hepi, Prva i B92 pokazuje da će "režim braniti postojeću medijsku scenu svim silama".

"Glavno uporište vlasti su mediji koji su ponovo dobili nacionalne frekvencije, a ljudi iz REM-a koji su im to dali su se oglušili o mnogobrojna kršenja zakona i etičkih normi koja su počinile te televizije i za to niko nije odgovarao", ukazao je Aleksić.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022