Vesti
Politika

Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Miroslav Aleksić (Foto Tanjug)

Vučić je nizao poraze deset godina u pregovorima o Kosovu i nije uspeo da isposluje ništa u interesu našeg naroda. Srbija je izgubila sve što je imala na severu, a Albanci su dobili vlast u tom delu pokrajine i sve što nisu imali posle 1999. godine, rekao je Aleksić televiziji Nova S.

On je dodao da Vučić nije dobio ni formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), nego se „busao u patriotske grudi i ponavljao kako ne da Gazivode da bi na kraju sve predao“.

Albanci su shvatili da je Vučić slab pregovarač, jer je ucenjen kriminalom, aferama i korupcijom i sada neće da daju ni ZSO nego idu dalje sa novim zahtevima, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da Vučić nije imao odgovor ni na jedno pitanje koje mu je u parlamentu postavio kao šef poslaničke grupe Narodne stranke, a skupštinsku sednicu je pretvorio u predstavu bez mogućnosti da se na njoj definiše državna politika.

Prema njegovom mišljenju, Srbija mora da odbije francusko-nemački sporazum, jer prihvatanjem ne dobija ništa, a gubi teritoriju, pošto taj dokument predviđa članstvo Prištine u UN.

Odbijanjem tog plana Srbija ne bi izgubila ništa, to je sasvim sigurno. U EU nema konsenzusa za uvođenje sankcija Srbiji, a strane firme su ovde došle zbog svog profita i interesa, a ne zbog političkih razloga, ocenio je Aleksić.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023