Vesti
Politika

Aleksić podneo zahtev za hitnu sednicu Skupštine o sadržaju plana za Kosovo

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću zahtev za hitno sazivanje sednice parlamenta, na kojoj bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio javnost i poslanike o sadržaju predloga sporazuma za Kosovo i Metohiju.
Aleksić podneo zahtev za hitnu sednicu Skupštine o sadržaju plana za Kosovo
Miroslav Aleksić (Foto Tanjug)

„Mi nećemo kod Vučića na kanabe i na tajne sastanke, nego tražimo da se o rešavanju najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja otvoreno razgovara u Skupštini i da poslanici i javnost budu upoznati sa ponudom koja je na pregovaračkom stolu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da će, ako kao šef poslaničke grupe dobije poziv za konsultacije sa Vučićem o Kosovu i Metohiji, o odlasku na taj sastanak odlučivati Predsedništvo Narodne stranke.

„Moj lični stav je da ne bi trebalo ići na taj sastanak, jer zahtevamo da se kao narodni poslanici na sednici parlamenta upoznamo sa sadržajem predloga petorke zato što smo mi predstavnici naroda i predsednik i Vlada Srbije moraju da o tome obaveste parlamentarne stranke pred očima javnosti“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da Vučić nije zvao opoziciju na konsultacije kada je Albancima na Kosovu i Metohiji predavao elektroenergetski sistem Srbije, međunarodni telefonski pozivni broj, policiju, pravosuđe, registarske tablice „i sve ostalo u prethodnih 10 godina“.

„Sve odluke je suvereno donosio sam, pravio se kao da je on najpametniji, i čitavih deset godina mu nije palo na pamet da pita skupštinu o tome i nije hteo nikoga da sluša, nego je proglašavao izmišljene pobede od 5:0, vređao opoziciju i pokretao kampanje u kojima smo nazivani izdajnicima i stranim plaćenicima“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je „na Vučiću jedina i najveća odgovornost“ za sve što se desilo u dijalogu sa Prištinom i da zbog toga „nema podele odgovornosti“.

„Kada je Srbiju doveo na korak od kapitulacije, Vučić bi da deli odgovornost sa drugima koji nisu imali nikakvog uticaja na ono što je radio od potpisivanja Briselskog sporazuma do danas“, rekao je Aleksić.

On je dodao da su 1999. godine Kumanovskim sporazumom nadležnosti države Srbije na Kosovu i Metohiji predali isti oni koji su i danas na vlasti, a da su isti ti ljudi potpisivanjem Briselskog sporazuma „zakucali razvlašćivanje Srbije i na severu“.

„Jedino ko je danas ucenjen od međunarodne zajednice jeste Vučić lično. On je ucenjen svojim vezama sa organizovanim kriminalom i učešćem u kriminalnim i korupcionaškim aferama, ubistvom Olivera Ivanovića, kao i zato što je odgovoran za ubijanje demokratije i vladavine prava i za razaranje institucija“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da „nije u opasnosti Srbija, nego Vučić“, i da svaki dan njegovog opstanka na vlasti proizvodi veliku štetu za narod i državne i nacionalne interese.

„U prethodnim danima gledali smo još jednu njegovu predstavu o Kosovu i Metohiji kojom je pokušao da ubedi građane kako bi trebalo da se odreknu Kosova samo da bi se on spasio. Poruka koju šalju njegovi partijski jurišnici znači da ’nije važno što će otići Kosovo i Metohija, nego je važno samo da spasimo Vučića“, zaključio je Aleksić.Ostale vesti

Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023