Vesti
Politika

Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu

Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Miroslav Aleksić sa kolegama iz stranke (Foto Direktno.rs)

Aleksić je posle odavanja pošte Oliveru Ivanoviću kazao da Srbija gubi jednu po jednu utakmicu sa kosovskim vlastima.

"To zapravo pokazuje nemoć Beograda. Ako se sad vratimo nekoliko godina unazad i vidimo šta se sve dešavalo, shvatamo da ono što se govori u Beogradu i ono što se dešava u praksi su potpuno različite stvari. Dakle, morali su da se stvore uslovi da se referendum održi i na Kosovu, kao što se održava u Srbiji, ali nije se dogodilo", kaže Aleksić.

Podsetimo, građani iz srpskih sredina na Kosovu tokom dana odlaze u Kuršumliju, Vranje i Rašku kako bi glasali na referendumu o promeni dela Ustava koji se tiče pravosuđa. Kosovske vlasti nisu dozvolile otvaranje glasačkih centara na Kosovu, već su preporučili građanima da mogu da glasaju putem pošte ili Kancelarije za vezu. U Skupštini Kosova je čak usvojena i rezolucija protiv održavanja referenduma.

 Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022