Vesti
Politika

Albanski poslanici protiv dijaloga bez nove rezolucije

Šefovi nekoliko Odbora kosovske skupštine tvrde da dijalog Beograda i Prištine ne treba nastavljati, dok ne bude izglasana nova rezolucija, kojom bi bile pojašnjene uloge kosovskih zvaničnika.
Albanski poslanici protiv dijaloga bez nove rezolucije
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predsedavajuća Komisije za spoljne poslove Vjosa Osmani, iz Demokratskog saveza Kosova smatra da bi nova rezolucija morala da pojasni ulogu predsednika i premijera u procesu dijaloga i i utvrdila "crvene linije".

Ona je, kako prenose prištinski mediji, rekla da je upitno to što je kosovski predsednik preuzeo vođstvo dijaloga.

"Prvo, ako predsednik vodi ovaj proces, Skupština neće moći da ga nadzire, a drugo, ako se dogovori ostvare na nivou predsednika, predsednik nema mehanizme implementacije, niti može narediti vladi da ih implementira", rekla je Osmani.

Šef Odbora za evropske integracije Blerta Deljiu Kodra iz Demokratske partije Kosova pozvala je na novu rezoluciju, koja bi, kako je naglasila, trebalo da ima saglasnost parlamentarnih stranaka.

Poslanica pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu, koja predsedava komisijom za zakonodavstvo, izjavila je da ne treba biti nove faze dijaloga bez procene do sada postignutih sporazuma.

Jedna tačka briselskog sporazuma je formiranje Zajednice srpskih optština, u čije se formiranje ne kreće već nekoliko godina.

List Zeri prenosi da uprkos pozivima zvaničnika Srpske liste, kosovska vlada ne žuri da preduzme korake da ZSO bude uspostavljena.

U pisanom saopštenju, iz vlade su listu preneli da će ZSO biti uspostavljena u skladu sa odlukom Ustavnog suda i na osnovu Ustava Kosova i njegovog zakonodavstva.

"Ne postoji rok ili druge vrste obaveze kada će ZSO biti formirana. Biće uspostavljena u optimalnom roku", navodi se u stavu kosovske vlade.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021