Vesti
Politika

Albanski parlament odbacio rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici

Albanski parlament je sa 51 glasom odbacio rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici, prenose mediji na albanskom jeziku.
Albanski parlament odbacio rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici
Parlament Albanije (Foto Ervis.Reci, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Poslanik Tritan Šehu je naveo da je to gorak i ružan dan albanskog parlamenta i da je to jedini parlament koji nema formalni dokument kojim bi osudio genocid.

"Pre nekoliko dana ova gospoda su glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje ruski genocid u Ukrajini, danas nisu prihvatili rezoluciju o osudi srpskog genocida u Bosni, a sutra neće prihvatiti da osude srpski genocid na Kosovu. To su veze, obaveze, Vučić je iznad. To su ciljevi, zato smo danas obeleženi u albanskom parlamentu", rekao je Šehu.

Bivši predsednik Albanije i albanske Demokratske stranke Salji Beriša je optužio poslanike da su glasali po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je ocenio da nikada nije postojala antialbanskija Albanija nego u vreme aktuelnog premijera Edija Rame, javio je portal Reporteri.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022