Vesti
Politika

Albanija ukida carinske tarife za kosovsku robu

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Orahovcu da će ta zemlja ukinuti sve carinske tarife sa Kosovom, počev od poljoprivrednih proizvoda.

Albanija ukida carinske tarife za kosovsku robu
Edi Rama (Foto Albanias post)

“Napravili smo plan da ćemo ukinuti sve carinske tarife sa Kosovom, ukinućemo ih potpuno. Želimo da to postane bilateralno sa Vladom Kosova, ali mi ćemo to uraditi, tražili su više vremena za Uklonićemo tarife za sve linije sa Kosova, osim za skeniranje jer je nasleđeno i ne kreće se, ali u svim ostalim neće biti tarifa za sve one koji budu izvozili sa Kosova u Albaniju“, rekao je Rama, a prenosi više kosovskih medija na albanskom jeziku.

Rama je pojasnio da će Albanija to svakako uraditi, bez obzira na to da li će kosovske vlasti doneti istovetnu povratnu odluku. Razlog je taj što bi bilo besmisleno da carinskih tarifa nema za “Otvoreni Balkan” ali da ih ima za Kosovo.

“Nasuprot tome, Vlada Kosova to treba da uradi, ali ako Vlada Kosova želi više vremena da to prouči, mi ćemo to ipak učiniti. Zato što ne želimo da ga imamo bez tarifa za otvoreni Balkan i da ga nemamo sa Kosovom, to je besmisleno“, izjavio je on tokom posete fabrici brašna u Kserke u Orahovcu.

Sutra će u Prištini biti održana osma zajednička sednica kosovske Vlade i Vlade Albanije.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022