Vesti
Politika

Albanija: Trgovac granicama protiv prekršitelja Ustava

Skupština Albanije je na današnjem zasedanju izglasala razrešenje sa dužnosti predsednika zemlje Iljira Mete, posle zahteva koji je podnela vladajuća stranka, Socijalistička partija Albanije.
Albanija: Trgovac granicama protiv prekršitelja Ustava
Iljir Meta (Foto president.al)

Za razrešenje su glasala 104 poslanika, sedam je bilo protiv i tri uzdržana, od 114 važećih glasačkih listića.

Na početku sednice je predstavljen i potom odobren izveštaj parlamentarne istražne komisije koja je ispitala dokaze prema kojima je predsednik Albanije Iljir Meta počinio „ozbiljna kršenja Ustava“.

„Predsednikovi jednostrani ili neuravnoteženi stavovi, posebno oni koji podstiču na nasilje, gubitak neutralne uloge šefa države, koja nije uključena u dnevno-političku igru, ali treba da je iznad strana i obezbedi demokratsko funkcionisanje institucija, sve su to radnje koje su predsedniku izgubile atributi šefa države i predstavnika jedinstva naroda“, kaže se u izveštaju istražne komisije

Rama: Meta je ponizio Ustav Albanije

Premijer Albanije Edi Rama je u svom govoru na sednici parlamenta rekao da je Meta „izdao misiju predsednika Republike Albanije“.

Prema Rami, Meta je ponizio Ustav Republike Albanije i srušio instituciju garanta nacionalnog jedinstva.

„Iljir Meta je nažvrljano lice albanske države u odnosima sa predstavnicima međunarodne demokratske zajednice u Albaniji. Albanija više ne može da nosi na kičmi Ilira Metu, postajući razlog za svetski smeh u očima svojih prijatelja i sopstvenih građana. Stoga, ovaj parlament danas mora bez oklevanja da izvrši volju više od 90 procenata albanskog naroda da razreši Ilira Meta sa funkcije“, rekao je Rama.

Konačna odluka o razrešenju čeka Ustavni sud

U međuvremenu, Skupština će odluku o razrešenju uputiti Ustavnom sudu, koji, kada dokaže krivicu predsednika države, proglašava njegovu smenu. Prema Ustavu, predsednik može biti razrešen zbog teške povrede Ustava i zbog počinjenog teškog krivičnog dela.

Prema Ustavu, u slučaju da predsednik države bude razrešen i mesto ostane upražnjeno, njegovo mesto zauzima predsednik Skupštine Albanije.

S druge strane, povodom današnje odluke reagovao je savetnik za medije i portparol predsednika Mete, Tedi Bluši koji je na društvenim mrežama objavio: „Nulta zabrinutost za protivustavnu i smešnu odluku monisticke parlamentarne deponije“. U saopštenju se navodi i da je premijer Edi Rama "trgovac granicama Albanije i Kosova, partner i vazal oligarha, mafija, pljačkaš glasova, novca i imovine Albanaca".

Socijalisti tražili smenu

Socijalistička partija Albanije pokrenula je krajem aprila zahtev Skupštini za smenu predsednika zemlje Iljira Mete, tvrdeći da je pre i tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 25. aprila „izvršio radnje suprotne Ustavu“.

U zahtevu se navodi da je „Iljir Meta u kancelariji predsednika Republike Albanije izgubio ulogu predstavnika nacionalnog jedinstva i moderatora političkog sukoba. Svojim porukama javnosti u periodu pre i tokom predizborne kampanje pokazao da je njegova politička linija očigledno protiv vladajuće većine i naroda koji je podržava“.

Ovo je druga inicijativa koju je Socijalistička partija preduzela za svrgavanje predsednika Mete. U julu 2020. godine Skupština nije odlučila o razrešenju predsednika Mete, na zahtev Socijalističke partije, radi kontrole zakonitosti ukidanja ukaza za lokalne izbore 30. juna 2019. godine i postupaka koji su usledili u imenovanje sudija Ustavni sud.

Podsetimo, Iljira Metu je albanski parlament izabrao 28. aprila 2017. godine za predsednika države na petogodišnji mandat, dok mu mandat po Ustavu prestaje u julu 2022. godine.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022