Vesti
Politika

Albanija otkazala učešće na samitu SEECP-a u Sarajevu

Albanija je u znak solidarnosti s Kosovom otkazala učešće na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se 8. i 9. jula održava u Bosni i Hercegovini, potvrdio je ministar spoljnih poslova te zemlje Gent Cakaj.
Albanija otkazala učešće na samitu SEECP-a u Sarajevu
Genet Cakaj(Foto politiko.al)

Cakaj je na društvenoj mreži Twitter saopštio da je Albanija otkazala učešće na samitu zbog odnosa organizatora prema Kosovu.

"Albanija otkazuje učešće na samitu SEECP-a u znak solidarnosti s Kosovom. Odnos organizatora prema Kosovu je neprihvatljiv i u suprotnosti je sa ciljem stvaranja atmosfere poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti. Nema saradnje bez jednakog tretmana" -  poručio je Cakaj.

Ovakav potez Albanije usledio je nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači odbio da prisustvuje Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Bosni i Hercegovini, zbog, kako je ocenio, ponižavajućeg poziva predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Samit SEECP počinje sutra, a održava se u Sarajevu i na Jahorini u prisustvu brojnih državnika.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak biće domaćin ovog sastanka ministara spoljnih poslova.

Kako je najavljeno, na taj način BiH završava jednogodišnje predsedanje ovom regionalnom inicijativom. Bosna i Hercegovina je svoje drugo predsedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Republike Slovenije.

Na sastanku u Sarajevu, na kojem će učestvovati visoka delegacija učesnica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju (RCC) razgovaraće se o aktuelnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regionu SEECP-a i šire, kao preduslovu za održivi razvoj,  te regionalnim i evropskim  procesima integracije.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020