Vesti
Politika

Albanija od danas predsedava Savetom bezbednosti UN

Albanija danas prvi put preuzima jednomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Albanija od danas predsedava Savetom bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN (Foto Tanjug)

Albanski premijer Edi Rama, koji će održati govor na ceremoniji u Njujorku, opisao je ovaj dan je kao istorijski za zemlju u oblasti međunarodnih odnosa.

Rama je u video poruci objavljenoj na Fejsbuku naveo je Albanija već privilegovana što može da izrazi svoja uverenja i "predvodi Savet bezbednosti UN", prenosi ABC Albanija.

Podsetio je na masovna kršenja ljudskih prava, od Darfura do Mjanmara, od Avganistana do Sirije i ocenio da su u Evropi "još otvorene rane ratova koji su usledili nakon raspada bivše Jugoslavije, posebno na Kosovu".

"Činimo sve što možemo da idemo napred bez zaboravljanja prošlosti, ali obavezujući se da ćemo u miru graditi zajedničku budućnost", poručio je Rama.

Rekao je i da je "ruski rat u Ukrajini doveo j u pitanje evropsku bezbednost i uzdrmao svetski poredak zasnovan na pravilima" i dodao da "ne možemo i ne treba da se navikavamo na nekažnjivost".

Albanija je izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN u junu 2021. godine.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022