Vesti
Politika

”Albancima autonomija pod okriljem Ustava Srbije“

Najšira moguća autonomija za Albance, ali pod okriljem Ustava Srbije i Rezolucije 1244 mogla bi da bude rešenje kosovskog problema, rekao je za "Blic" rekao ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović.
”Albancima autonomija pod okriljem Ustava Srbije“
Nenad Popović (Foto Medija centar Beograd)

“Mi moramo da se na unutrašnjem planu dogovorimo šta hoćemo i zato je unutrašnji dijalog izvanredna stvar. Važno je da svi zajedno bez obzira na političke razlike damo svoja rešenja. Ne razumem one koji ne žele da učestvuju u njemu. Mislim da će se cela priča završiti po Bogu i pravdi, a vreme će pokazati”, kaže Popović.

Kako kaže, to znači da će Kosovo ostati deo Srbije i da nema sumnju da će biti drugačije.

“Istorijski dogovor treba da bude onaj koji će da omogući da živimo u miru ali na Kosovu koje je srpsko”, dodao je ministar.

Na konstataciju da se albanska strana više od dve decenije ne slaže s tim, on kaže:

“Oni su uporni. Nekoliko stranih ambasadora mi je reklo da oni neće pristati na to. Onda nećemo ni mi. Zašto da budu uporniji od nas”, kaže Popović.

Smatra da je izvanredan postupak Španiej koji se tiče Kosova, koje po njima može da se tretira kao region.

“Pet zemalja EU ne priznaje Kosovo tako da međunarodni faktor uopšte nema jedinstven stav...”, ističe ministar.

On kaže da je i interes Albanca kompromis koji će im omogućiti da se razvijaju, da rade, da na vlasti budu kvalitetni ljudi, ali da mora da se prihvati da je granica Ustav Srbije.

Na konstataciju novinara da su oni izašli iz tih granica, Popović kaže:

“Oni nisu izašli jer postoji Rezolucija 1244. Da nije tako ne bi njihovi zapadni mentori pritiskali nas da potpišemo sporazum. Ne postoji pravni osnov za tu lažnu državu ... Dokle god se mi sa tim ne složimo mogu da pričaju šta hoće, oni nisu država”.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021