Vesti
Politika

"Albanci sprovode hajku protiv Srba koji negiraju zločin u Račku, a EU im se pridružuje"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić postavio je danas na konferenciji za medije u Vladi Srbije u Beogradu javno pitanje predstavnicima EU "kako dopuštaju zabranu slobodnog govora samo Srbima, budući da se novi aparthejd sprovodi prema srpskom narodu na Kosovu".
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

„Možemo da zaključimo da se linč koji se sprovodi prema Ivanu Todosijeviću koji je na dve godine osuđen samo zato što je rekao da je Račak bila fingirana priča kako bi bila izvršena protivpravna agresija protiv Jugoslavije“, naglasio je Đurić.

Takve odluke prištinskih vlasti vraćaju u prošlost i Srbe i Albance, upozorio je direktor Kancelarije za KiM i konstatovao da se "protiv Ivana Todosijevića sprovodi pre svega hajka na slobodu govora i mišljenja i da se EU, umesto da kaže svoj stav prema tom pitanju, pridružuje toj hajki".

„Nadam se da će međunarodna zajednica stati na stranu pravde. Priča o Račku i tri sela izbačena je i procesa koji se protiv Sbodana Miloševića vodio pred Haškim tribunalom. Napominjem da ne postoji nijedna presuda oko slučaja Račak“, rekao je Đurić danas u zgradi Vlade Srbije. .

"Važno je da javnost u Srbiji shvati o čemu se radi", posebno je napomenuo on, "jer Priština sprovodi hajku prema srpskom narodu koji se usudi da javno iznese svoje mišljenje".

„Čak su podigli i optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je stao u zaštitu Todosijevića rekavši da je slučaj Račak montirana farsa za koju niko nije pravosnažno osuđen“, napomenuo je Đurić.

"Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti drži moralne pridike Srbima kao da su Albanci bili milosrdni anđeli", podvukao je Đurić i još jednom konstatovao da Prištinske vlasti vrše hajku prema Srbima za koje tvrde da negiraju da je postojao zločin u Račku.

„Njihov problem je što ne gledaju u budućnost, a Srbima pokušavaju da nalepe etiketu zločinaca. Srbi su im krivi za sve, a šta je sa pogromom Srba?“, upitao je direktor kancelarije za KiM.

Albanci, naglasio je Đurić, "kraj sebe žele samo Srbe koji će klečati pred moralnim gromadama poput Hašima Tačija, Kadrija Veseljija..."

„Hoće da Srbiji udaraju etikete. Njihov program je protiv budućnosti“, zaključio je Đurić.Ostale vesti

Ambasador Hovenijer: Akcija na severu uticala na bilateralne odnose SAD i Kosova
Verujemo da je (policijska akcija na severu) imala negativni uticaj na reputaciju Kosova, unazadila je naše napore da normalizujemo odnose Kosova i Srbije, a to je sekretar Blinken rekao u svojoj izjavi, kao što smo i mi rekli. Ona je uticala na naše bileteralne odnose, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer u razgovoru sa novinarima u Prištini.
  • 30.05.2023
Pojačava se prisustvo NATO snaga na Kosovu
Počelo je raspoređivanje dodatnih snaga Kfora na Kosovu kao podrška vojnicima u ovoj misiji, saopšteno je iz komande združenih snaga NATO u Napulju.
  • 30.05.2023
Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023