Vesti
Politika

"Albanci sprovode hajku protiv Srba koji negiraju zločin u Račku, a EU im se pridružuje"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić postavio je danas na konferenciji za medije u Vladi Srbije u Beogradu javno pitanje predstavnicima EU "kako dopuštaju zabranu slobodnog govora samo Srbima, budući da se novi aparthejd sprovodi prema srpskom narodu na Kosovu".
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

„Možemo da zaključimo da se linč koji se sprovodi prema Ivanu Todosijeviću koji je na dve godine osuđen samo zato što je rekao da je Račak bila fingirana priča kako bi bila izvršena protivpravna agresija protiv Jugoslavije“, naglasio je Đurić.

Takve odluke prištinskih vlasti vraćaju u prošlost i Srbe i Albance, upozorio je direktor Kancelarije za KiM i konstatovao da se "protiv Ivana Todosijevića sprovodi pre svega hajka na slobodu govora i mišljenja i da se EU, umesto da kaže svoj stav prema tom pitanju, pridružuje toj hajki".

„Nadam se da će međunarodna zajednica stati na stranu pravde. Priča o Račku i tri sela izbačena je i procesa koji se protiv Sbodana Miloševića vodio pred Haškim tribunalom. Napominjem da ne postoji nijedna presuda oko slučaja Račak“, rekao je Đurić danas u zgradi Vlade Srbije. .

"Važno je da javnost u Srbiji shvati o čemu se radi", posebno je napomenuo on, "jer Priština sprovodi hajku prema srpskom narodu koji se usudi da javno iznese svoje mišljenje".

„Čak su podigli i optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je stao u zaštitu Todosijevića rekavši da je slučaj Račak montirana farsa za koju niko nije pravosnažno osuđen“, napomenuo je Đurić.

"Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti drži moralne pridike Srbima kao da su Albanci bili milosrdni anđeli", podvukao je Đurić i još jednom konstatovao da Prištinske vlasti vrše hajku prema Srbima za koje tvrde da negiraju da je postojao zločin u Račku.

„Njihov problem je što ne gledaju u budućnost, a Srbima pokušavaju da nalepe etiketu zločinaca. Srbi su im krivi za sve, a šta je sa pogromom Srba?“, upitao je direktor kancelarije za KiM.

Albanci, naglasio je Đurić, "kraj sebe žele samo Srbe koji će klečati pred moralnim gromadama poput Hašima Tačija, Kadrija Veseljija..."

„Hoće da Srbiji udaraju etikete. Njihov program je protiv budućnosti“, zaključio je Đurić.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020