Vesti
Politika

„Albanci nisu sproveli svoje obaveze“

Državni sekretar u ministarstvu privrede i član Srpske liste Branimir Stojanović kaže da je Edita Tahiri potpuno politički irelevantna i da je njena jučerašnja bobmastična izjava da će „ukoliko Srbija ne prizna Kosovo doći do rata“,  potreba za političkom pažnjom.
„Albanci nisu sproveli svoje obaveze“
Branimir Stojanović (Foto Kim)

Stojanović smatra da u Prištini postoji potreba da se takvim izjavama skrene pažnja sa obaveza proisteklih iz Briselskog sporazuma.

„Albanci nisu sproveli ono na šta su se obavezali Briselskim sporazumom i sada je potrebno da se napravi neki novi haos kako bi se to zaboravilo. Takse su bile upravo jedan od tih incidenata koji treba da stvara novu temu kako bi se zaboravila njihova obaveza da sprovedu Briselski sporazum i sva ta nervoza i nezadovoljstvo govori o tome koliko su nezadovoljni onim što su potpisali“.

On ističe da Srbi moraju insistirati na srovođenju tih obaveza. Jedna od njih je formiranje Zajednice srpskih opština.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023