" />

Albanci iz Preševa i Bujanovca ne odustaju od pripajanja cele Preševske doline Kosovu

Nakon predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, koji se izjasnio da se zalaže za pripajanje "celokupne Preševske doline Kosovu, a ne korekciji granica sa nekim manjim delovima" i predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi je preko društvenih mreža poručio da "neće dozvoliti podelu Preševske doline".

Podeli ovaj članak sa:
 • Preševo (Foto Wikipedia)

Kako prenose lokalni mediji u Preševu, Arifi je kratko naveo da je "referendum od 1. i 2. marta 1992. godine, na kome su se Albanci (iz Preševa, Bujanovca i Medveđe) izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju, sa pravom priključenja Kosovu, validan dokument koji se odnosi na celu Preševsku dolinu".

"Podela Preševske doline je loša ideja. Mi to nećemo dozvoliti", napisao je Arifi na svom Fejsbuk profilu.

Gotovo svi albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca su se od sredine jula izjasnili da očekuju od Vlade Kosova da zastupa njihove interese tokom pregovora u Briselu, ali i da se zalažu da, ukoliko dođe do priključenja Kosovu ovih opština, to treba da se odnosi na sva mesta u kojima žive Albanci, odnosno na cele opštine, a ne na "manju korekciju granica".

U očekivanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, i šta će on doneti Albancima koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, politički lideri Albanaca iz ovih opština kao argument za svoje želje navode da "zvanični Beograd Albance u Preševskoj dolini tretira kao nepoželjan element".

Takvu ocenu izneo je u sredu predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi prilikom razgovora sa sekretarom ambasade SAD u Beogradu Adamom Šikom koji je boravio u poseti Bujanovcu i Preševu.

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) iz Preševa Ragmi Mustafa je prilikom razgovora sa zvaničnikom ambasade SAD ocenio da "žitelji Preševske doline ne mogu da prihvate status građana drugog reda u Srbiji", kao i da je "ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom legitiman zahtev još od referenduma koji je održan u martu 1992. godine, čije je realizovanje apsolutni prioritet za Albance u Preševskoj dolini".

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane