" />

Albanci iz Preševa i Bujanovca ne odustaju od pripajanja cele Preševske doline Kosovu

Nakon predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, koji se izjasnio da se zalaže za pripajanje "celokupne Preševske doline Kosovu, a ne korekciji granica sa nekim manjim delovima" i predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi je preko društvenih mreža poručio da "neće dozvoliti podelu Preševske doline".

Podeli ovaj članak sa:
 • Preševo (Foto Wikipedia)

Kako prenose lokalni mediji u Preševu, Arifi je kratko naveo da je "referendum od 1. i 2. marta 1992. godine, na kome su se Albanci (iz Preševa, Bujanovca i Medveđe) izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju, sa pravom priključenja Kosovu, validan dokument koji se odnosi na celu Preševsku dolinu".

"Podela Preševske doline je loša ideja. Mi to nećemo dozvoliti", napisao je Arifi na svom Fejsbuk profilu.

Gotovo svi albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca su se od sredine jula izjasnili da očekuju od Vlade Kosova da zastupa njihove interese tokom pregovora u Briselu, ali i da se zalažu da, ukoliko dođe do priključenja Kosovu ovih opština, to treba da se odnosi na sva mesta u kojima žive Albanci, odnosno na cele opštine, a ne na "manju korekciju granica".

U očekivanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, i šta će on doneti Albancima koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, politički lideri Albanaca iz ovih opština kao argument za svoje želje navode da "zvanični Beograd Albance u Preševskoj dolini tretira kao nepoželjan element".

Takvu ocenu izneo je u sredu predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi prilikom razgovora sa sekretarom ambasade SAD u Beogradu Adamom Šikom koji je boravio u poseti Bujanovcu i Preševu.

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) iz Preševa Ragmi Mustafa je prilikom razgovora sa zvaničnikom ambasade SAD ocenio da "žitelji Preševske doline ne mogu da prihvate status građana drugog reda u Srbiji", kao i da je "ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom legitiman zahtev još od referenduma koji je održan u martu 1992. godine, čije je realizovanje apsolutni prioritet za Albance u Preševskoj dolini".

Ostale vesti

 • Dačić: Nadam se da će zločini OVK biti kažnjeni

  Dačić: Nadam se da će zločini OVK biti kažnjeni

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se nada da će zločini Oslobodilačke vojske Kosova biti kažnjeni bez obzira na rezerve koje Srbija ima prema međunarodnim sudovima koji su, kako je naveo, uglavom sudili Srbima.

 • Prevremeni izbori na Kosovu 8. septembra

  Prevremeni izbori na Kosovu 8. septembra

  Vanredni izbori na Kosovu će biti održani 8. septembra, javlja RTK pozivajući se na izvore iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija. Vanredni izbori su neizbežni posle ostavke premijera Ramuša Haradinaja, koji će u svojstvu osumnjičenog biti ispitan pred Sudom za ratne zločine OVK.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane