Vesti
Politika

’’Albanci da odgovore, da li žele Srbe na Kosovu?’’

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da Albanci na Kosovu, kao društvo, treba da se suoče sa sobom i odgovore na pitanje da li žele Srbe.

Janjić je u emisiji "Sporazum" koja se emituje na programima članica Nezavisne TV mreže, RTV Kim i Kosma mreže istakao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) glavna tačka sporenja među Albancima i da je dugo to bila i među pregovaračima.

"Ne može stalno neko da dobija. Ovde je bila velika drama kada je uspostavljena administrativna linija ili granica, carina, sećate se Jarinja, protesta ljudi i drame. Sećate se i koji je kompromis napravila srpska zajednica kada je pristala da izađe na lokalne izbore 2012. godine", rekao je Janjić.

Sada su Albanci stugli do jedne tačke kao društvo, gde moraju da se suoče sa sobom, da li oni uopšte žele da u bilo kom obliku imaju Srbe ovde, rekao je Janjić istakavši da Samoopredeljenje koristi ZSO i demarkaciju granice sa Crnom Gorom da obara vlast u Prištini.

Oni moraju te bitke koje imaju za preraspodelu moći, vlasti konačno da lociraju tamo gde i u svim društvima, unutar sebe i da ih razreše, smatra on i dodaje da ne vidi bolje rešenje od izbora.

Međutm, kosovski analitičar Beljulj Bećaj smatra da vanredni izbori na Kosovu nisu rešenje, jer ako se održe novi izbori sa ovakvim tendencijama "imaćemo ratnohuškačku predizbornu kampanju koja će ići na štetu Srba".

"Teško je očekivati u ovakvim okolnostima da će se onaj koji izgubi izbore u ovakvoj situaciji pomiriti sa rezultatom, što znači novo zaoštravanje", rekao je Bećaj u emisiji " Sporazum".

Prema njegovoj oceni, jedini mogući scenario koji ima racionalnu osnovu je formiranje privremene vlade uz saglasnost svih relevantnih subjekata koje će primeniti neke međunarodne sporazume, naročito onaj koji se odnosi na formiranje Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Bećaj je rekao da su ZSO i demarkaciona linija sa Crnom Gorom dobar povod za mobilizaciju masa na Kosovu, ali da to nije suština zbog čega opozocija insistira na njima.

Prema mišljenju direktorke nevladine organizacije "Evropski pokret Srba" Rade Trajković, Vlada Kosova nema kapacitet da implementira one delove Briselskog sporazuma koji bi zadovoljili minimum uslova za organizaciju života Srba, a koji se odnosi na ZSO, jer je opozicija suviše jaka.

"Ne znam kako će rukovodstvo iz Prištine nastaviti pregovore u Briselu s obzirom da nema kapacitet da te pregovore implementira", kazala je Trajkovićeva u emisiji "Sporazum".

Ona se osvrnula i na bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenjujući da su tenzije narasle.

"U običnoj komunikaciji između Srba i Albanaca poraslo je ponovo neraspoloženje ili tenzije. Srbi u Gračanici su se povukli unutar enklava, slabije izlaze, boje se, napetost je velika, demonstracije su suštinski antisrpske… ali zaista mi smo ponovo na tapetu", upozorila je Trajkovićeva.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021