Vesti
Politika

Aktiv: Ne odbacujte ZSO

Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Vlada Kosova (Foto Kim)

NVO Aktiv u svom izveštaju “Zajednica kosovskih Srba: Stari problemi, nove mogućnosti?” predlaže da ih nova administracija uzme u obzir i vidi ih ne kao kritiku, već kao konstruktivan pokušaj adresiranja problema koji trenutno pogađaju Srbe na Kosovu.

U tom smislu Aktiv podseća na odredbu Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Iako se ovo pokazalo kao sporna tačka, Aktiv ističe da je činjenica da ZSO ima veliki potencijal za ublažavanje mnogih zabrinutosti pripadnika nevećinskih zajednica.

“Štaviše, ZSO treba posmatrati kao sredstvo za konsolidaciju zakona i reda, a ne kao nešto što predstavlјa pretnju unutrašnjem integritetu Kosova”.

Politički akteri bi trebalo da preduzmu korake da predstave ZSO široj javnosti u pozitivnijem svetlu, kao nešto što bi moglo koristiti svim zajednicama na Kosovu. To bi se moglo odvijati u obliku kampanje javnog informisanja, navode dalje.

“Vlada Kosova treba da započne proces konsultacija u vezi sa formiranjem ZSO, koji će uklјučiti političke aktere, lokalne aktiviste i zaštitu prava kosovskih Srba. U tom pogledu, potencijalno osnivanje opštine Plemetina-Prilužje objedinilo bi srpske zajednice koje žive u i oko opština Vučitrn i Obilić. Novoformirana opština bi takođe obuhvatala i sela Grace, Babin Most i Crkvenu Vodicu”.

Jedna od preporuka za Vladu Kosova je da obezbedi da ranjive grupe, kao što su povratničke zajednice i izolovanija naselјa na zapadu Kosova, budu obuhvaćene i uklјučene u pružanje socijalnih usluga, da imaju jednak pristup socijalnim davanjima i da su dobro informisane o svim novim vladinim ekonomskim olakšicama ili drugim sličnim programima na njihovom maternjem jeziku.

Vlada Kosova bi takođe trebala da uloži napore da podstakne dvojezičnost, ne samo kroz primenu Zakona o upotrebi jezika, već I da izvrši proveru kvaliteta prevoda koje pružaju institucije i vladine agencije, nakon čega se može sastaviti plan realizacije koji će sadržati korake koje treba preduzeti za jačanje dvojezičnosti.

“Vlada bi trebalo da ojača svoju saradnju i kontakt sa medijima na srpskom jeziku na Kosovu pružanjem prevoda/tumačenja tokom konferencija za štampu i obezbedi da komunikacija i saopštenja za javnost budu odmah dostupni na srpskom jeziku”.

Takođe se preporučuje podsticanje novih programa čiji je cilј obuka nove generacije kompetentnih prevodilaca i tumača (npr. osnivanjem Odelјenja za balkanologiju na Filološkom fakultetu u Prištini).

Aktiv podseća da su se tokom prošle godine samo 273 osobe vratile su se na Kosovo u okviru procesa povratka.

“Sve manji broj pripadnika nevećinskih zajednica koji su se vratili na Kosovo u poslednjih nekoliko godina pokazuje da postoji ozbilјan nedostatak interesa kod institucija na centralnom nivou da efikasno olakšaju proces povratka”.

U tom smislu preporučuju pobolјšanje sveukupnu bezbednost u oblastima sa značajnim brojem povratnika (uglavnom zapadno Kosovo), ali i da podrži pravosudne institucije i lokalne kancelarije za zajednice nuđenjem dodatnog osoblјa (poput prevodilaca i pravnika) i logističke pomoći na opštinskom nivou, otvori nove puteve za povratak raseljenih lica u urbana područja, kao što su Priština, Prizren, Peć, Gnjilane, Južna Mitrovica, Liplјan i Uroševac.

Ostale preporuke, možete pogledati ovde.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021