Vesti
Politika

"Ako Tači bude predsednik, neko od Srba "podmazan"

Hašim Tači ne može da bude predsednik Kosova bez podrške Srba, a ako bude to znači da će neko na liniji Beograd - Priština imati koristi, kaže Rada Trajković.
Rada Trajković (Foto arhiva Kim)

Kako je rekla u Kažiprstu, Tači nema ni podršku SAD, a sada na sve načine pokušava da dođe do predsedničke pozicije, zbog suda za zločine OVK.

"Nedavno je doleteo iz Amerike, gde je tražio pomoć za novo imenovanje, a bio je i u Nemačkoj, gde je pokušavao da izgladi odnose nakon afere BND na Kosovu", kaže Rada Trajković.

Kako je rekla, izbor predsednika Kosova je i jedan od četiri bezbednosna rizika koji postoje na teritoriji Kosova i Metohije, koje "ulazi u veoma opasan period".

"Nemiri su strahoviti i pred nama su veliki izazovi - osim izbora predsednika, tu su i veliki protest opozicije 17. februara, javna i transparentna pojava Islamske države na Kosovu, kao i sprovođenje srpskih izbora na teritoriji KiM", kaže Rada Trajković.

Ona je istakla i da Evropska unija nema snažnu ulogu niti uticaj na kosovske Albance.

"Kada je dolazio (Johanes) Han, nigde nije bilo takvo nipodaštavanje prema njemu kao u Prištini. Opozicija je bila prisutna radi reda i potpisivanje sporazuma nema nikakvu težinu, jer su oni već doneli odluku da ZSO neće prihvatiti", kaže ona.

Govoreći o sporazumu o Zajednici srpskih opština, Rada Trajković je istakla da je "sve prepuno obećanja i reči, a da dela ne postoje".Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020