Vesti
Politika

Ako se kosovska vlada ne formira u ponedeljak, moguć još jedan pokušaj

U slučaju da Aljbinu Kurtiju ne uspe da obezbedi podršku za izbor nove kosovske vlade, prema važećem zakonodavstvu na Kosovu, predsednik Hašim Tači ima mogućnost da mandat poveri predstavniku bilo koje druge parlamentarne stranke, koji bi imao rok od deset dana da okupi većinu.
Ako se kosovska vlada ne formira u ponedeljak, moguć još jedan pokušaj
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Eventualni neuspeh Aljbina Kurtija da formira vladu, o čemu će prema pisanju prištinskih medija danas biti postignut sporazum, neće automatski značiti odlazak na nove vanredne izbore.

"Ukoliko predloženi sastav vlade ne dobije neophodnu većinu, predsednik Kosova, u roku od deset dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko vlada ne bude izabrana ni drugi put, onda predsednik Kosova raspisuje izbore, koji treba da budu održani u roku od četrdeset dana od dana raspisivanja", glasi tačka 4. člana 95 kosovskog Ustava.

Od izbora na Kosovu prošlo je skoro četiri meseca i na njima je pokret Samoopredeljenje dobio najviše glasova.

U međuvremenu je konstituisan parlament, za predsednika izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Predsednici te stranke i Demokratskog saveza Kosova Aljbin Kurti i Isa Mustafa ne mogu da se dogovore o raspodeli funkcija centralnih institucija.

Imaju još dva dana da se usaglase. Za ponedeljak, 3. februara, u 11 časova zakazana je sednica skupštine na kojoj će Aljbin Kurti imati priliku da poslanicima ponudi sastav nove vlade.Ostale vesti

Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020