Vesti
Politika

Ako se kosovska vlada ne formira u ponedeljak, moguć još jedan pokušaj

U slučaju da Aljbinu Kurtiju ne uspe da obezbedi podršku za izbor nove kosovske vlade, prema važećem zakonodavstvu na Kosovu, predsednik Hašim Tači ima mogućnost da mandat poveri predstavniku bilo koje druge parlamentarne stranke, koji bi imao rok od deset dana da okupi većinu.
Ako se kosovska vlada ne formira u ponedeljak, moguć još jedan pokušaj
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Eventualni neuspeh Aljbina Kurtija da formira vladu, o čemu će prema pisanju prištinskih medija danas biti postignut sporazum, neće automatski značiti odlazak na nove vanredne izbore.

"Ukoliko predloženi sastav vlade ne dobije neophodnu većinu, predsednik Kosova, u roku od deset dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko vlada ne bude izabrana ni drugi put, onda predsednik Kosova raspisuje izbore, koji treba da budu održani u roku od četrdeset dana od dana raspisivanja", glasi tačka 4. člana 95 kosovskog Ustava.

Od izbora na Kosovu prošlo je skoro četiri meseca i na njima je pokret Samoopredeljenje dobio najviše glasova.

U međuvremenu je konstituisan parlament, za predsednika izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Predsednici te stranke i Demokratskog saveza Kosova Aljbin Kurti i Isa Mustafa ne mogu da se dogovore o raspodeli funkcija centralnih institucija.

Imaju još dva dana da se usaglase. Za ponedeljak, 3. februara, u 11 časova zakazana je sednica skupštine na kojoj će Aljbin Kurti imati priliku da poslanicima ponudi sastav nove vlade.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020