Vesti
Politika

“Ako Kosovo ne formira sud, formiraće ga UN”

Ambasadorka Sjedinjenih američkih država na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila je da će SAD dozvoliti osnivanje suda za zločine OVK od strane Saveta bezbednosti UN-a, kako to traži Rusija, ukoliko institucije Kosova ne uspeju da formiraju Specijalni sud.
“Ako Kosovo ne formira sud, formiraće ga UN”
Trejsi En Džejkobson (Foto arhiva Kim)

"Mi, SAD, smo do sada blokirali napore Rusije da SB UN formira sud, međutim ako u Skupštini ne uspeju ovi napori (formiranja suda), moja zemlja više neće blokirati stvaranje suda od strane Saveta bezbednosti", rekla je Džejkobson za prištinsku televiziju KTV.

Američka ambasadorka je rekla da rešenje za Specijalni sud treba tražiti zajedno sa EU kao partnerom, kada bi sud funkcionisao prema zakonima Kosova, ili je sledeće rešenje da o tome odluči Savet bezbednosti, što bi predstavljalo "veliku štetu za Kosovo".

Džejkobson je izrazila "uznemirenost" zbog protesta opozicije koji je najavljen za subotu, 18. aprila, i zatražila od učesnika da vode računa o imidžu Kosova.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023