Vesti
Politika

"Akcije ne smeju da oslabe napore za normalizaciju"

Policijske operacije ne smeju da oslabe napore za normalizaciju i moraju imati poverenje svih zajednica na Kosovu, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

"Policijska operacija u Mitrovici usmerena na pojedinačne osumnjičene iz celog regiona i ostatka Kosova, po naredbi suda, treba da bude sprovodena u skladu sa zakonom i na odgovarajući način komuicirana," navela je Maja Kocijančič u pisanom saopštenju.

Ona je naglasila da policijske akcije treba da jačaju, a ne da slabe napore za normalizaciju odnosa.

"Očuvanje vladavine prava, uključujući pretpostavku nevinosti, je cilj koji EU snažno podržava. Mi čvrsto verujemo da je potrebno više policijske i pravosudne saradnje svih aktera, uz puno poštovanje Briselskog sporazuma. U kontaktu smo sa rukovodstvom u Prištini i Beogradu i pozvali smo na maksimalnu uzdržanost", poručila je portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini, Maja Kocijančič.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021