Vesti
Politika

Akcija za koju nema opravdanja

Akcijom kosovskih specijalaca u utorak nisu završena hapšenja na severu Kosova i Metohije. Zbog toga zvanični Beograd i građani strahuju od novih dejstava kosovske policije. Šteta se popisuje, povređeni oporavljaju, a opštinska komisija u Zubinom Potoku sprema tužbe zbog prekoračenja ovlašćenja.
Akcija za koju nema opravdanja
Milan Radojević (Foto Kontakt plus)

Milan Radojević, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova navodi za RTS da je bilo prekomorne upotrebe sile od strane specijalnih jednica kosovske policije. Ističe da takva akcija nema osnova niti opravdanja.

"Apsolutno mislim da je bilo prekomorne upotrebe sile. Specijalno kosovsko tužilaštvo pokrenulo je kompletnu akciju hapšenja nekoliko desetina policajaca i civila koji su se sumnjičili da da su umešani u korupciju i organizovani kriminal. Smatram da nije bilo potrebe za jednom ovakvom akcijom jer smo i ranije imali sličnih akcija pod okriljem borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", objašnjava Radojević.

Dodaje da je pre nepune dve godine organizovan slična akcija na KiM u kojoj je, kako kaže,  uhapšeno 50 policajaca mahom iz saobraćajne jedinice zbog optužbi – učestvovanje u korupciji.

"Ta akcija je prošla bez ikakvih problema. Policajci su dobili poziv da se jave u  kosovski policijski inspektorat i da daju izjave. Nakon razgovora, tužilac je određivao da li ima osnova da se odredi mera pritvora ili ne", objašnjava Radojević.

Dodaje da brutalna akcija hapšenja predstavlja iznenađenje za sve.

"Jedna ovakva akcija zaista nema osnova niti opravdanja. Ako smo već u prošlosti imali jednu sličnu akciju koja je prošla bez ikakvih problema, bez nemira, bez povređenih, zašto sada primenjivati druge metode. Zašto sada primenjvati nasilje, slati specijalne jedinice, da imamo toliko povređenih ljudi, toliko uništene imovine. Zaista nije bilo potrebe za jednom ovakvom akcijom", ocenjuje Radojević.

"Nastavlja se pritisak na Srbe"

Dodaje da je istragu protiv policajaca vođena od aprila, a da je u martu, kako kaže, uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a da do današnjeg dana, kako kaže, kosovski policijski inspektorat nije napravio sličnu akciju kako bi se rešio taj slučaj.

Dodaje da se nastavlja pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Pritisak na sudije osnovnog suda u Mitrovici zbog odluke da se šestorica uhapšenih Srba iz Zubinog Potoka brane sa slobode. Pored toga skupština opštine u južnoj Mitrovici jednoglasno je usvojila deklaraciju u kojoj traže da se zabrane sirene za uzbunu u severnom delu Mitrovice i ta deklaracija biće prosleđena Prištini na dalje razmatranje. Šestog juna u Dečanima je najavljen protest zbog odluke kosovskog ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani", ističe Radojević.

Dodaje da je od komandanta Kfora zatraženo da pojača obezbeđenje manastira i osigura bezbednost monaštvu, a od kosovske policije da obezbedi skup kako situacija ne bi eskalirala.

"Represija kosovskih institucija"

Ističe da Srbi na KiM nemaju osim mirnih protesta drugih mehanizama da se odbrane od kosovske institucionalne represije koja se na Kosovu dešava iz dana u dan.

Dodaje da je trenutno na KiM situacija trenutno mirna ali da se oseća nespokoj među građanima.

"Građani su izgubili i ono malo poverenja koje su imali u kosovske institucije", ocenjuje Radojević.  
Dodaje da u Prištini slave akciju, ocenjujući je kao jednu od najuspešnijih, a da sa druge strane ne spominju povređene i uništenu imovinu u Zubinom Potoku.

Ističe da policijske akcije treba da osnaže poverenje, a ne da oslabe proces ka normalizacije odnosa.

"Ova policijska nije doprinela ničemu od toga, niti je pojačano poverenje zajednice pre svega  srpskog naroda u kosovske institucije i kosovsku policiju, naprotiv i ono malo poverenja izgubljeno. Niti je ova akcija doprinela da se osnaži proces normalizacije i poverenja", zaključio je Radojević.Ostale vesti

Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020