Vesti
Politika

Akcija za koju nema opravdanja

Akcijom kosovskih specijalaca u utorak nisu završena hapšenja na severu Kosova i Metohije. Zbog toga zvanični Beograd i građani strahuju od novih dejstava kosovske policije. Šteta se popisuje, povređeni oporavljaju, a opštinska komisija u Zubinom Potoku sprema tužbe zbog prekoračenja ovlašćenja.
Akcija za koju nema opravdanja
Milan Radojević (Foto Kontakt plus)

Milan Radojević, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova navodi za RTS da je bilo prekomorne upotrebe sile od strane specijalnih jednica kosovske policije. Ističe da takva akcija nema osnova niti opravdanja.

"Apsolutno mislim da je bilo prekomorne upotrebe sile. Specijalno kosovsko tužilaštvo pokrenulo je kompletnu akciju hapšenja nekoliko desetina policajaca i civila koji su se sumnjičili da da su umešani u korupciju i organizovani kriminal. Smatram da nije bilo potrebe za jednom ovakvom akcijom jer smo i ranije imali sličnih akcija pod okriljem borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", objašnjava Radojević.

Dodaje da je pre nepune dve godine organizovan slična akcija na KiM u kojoj je, kako kaže,  uhapšeno 50 policajaca mahom iz saobraćajne jedinice zbog optužbi – učestvovanje u korupciji.

"Ta akcija je prošla bez ikakvih problema. Policajci su dobili poziv da se jave u  kosovski policijski inspektorat i da daju izjave. Nakon razgovora, tužilac je određivao da li ima osnova da se odredi mera pritvora ili ne", objašnjava Radojević.

Dodaje da brutalna akcija hapšenja predstavlja iznenađenje za sve.

"Jedna ovakva akcija zaista nema osnova niti opravdanja. Ako smo već u prošlosti imali jednu sličnu akciju koja je prošla bez ikakvih problema, bez nemira, bez povređenih, zašto sada primenjivati druge metode. Zašto sada primenjvati nasilje, slati specijalne jedinice, da imamo toliko povređenih ljudi, toliko uništene imovine. Zaista nije bilo potrebe za jednom ovakvom akcijom", ocenjuje Radojević.

"Nastavlja se pritisak na Srbe"

Dodaje da je istragu protiv policajaca vođena od aprila, a da je u martu, kako kaže, uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a da do današnjeg dana, kako kaže, kosovski policijski inspektorat nije napravio sličnu akciju kako bi se rešio taj slučaj.

Dodaje da se nastavlja pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Pritisak na sudije osnovnog suda u Mitrovici zbog odluke da se šestorica uhapšenih Srba iz Zubinog Potoka brane sa slobode. Pored toga skupština opštine u južnoj Mitrovici jednoglasno je usvojila deklaraciju u kojoj traže da se zabrane sirene za uzbunu u severnom delu Mitrovice i ta deklaracija biće prosleđena Prištini na dalje razmatranje. Šestog juna u Dečanima je najavljen protest zbog odluke kosovskog ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani", ističe Radojević.

Dodaje da je od komandanta Kfora zatraženo da pojača obezbeđenje manastira i osigura bezbednost monaštvu, a od kosovske policije da obezbedi skup kako situacija ne bi eskalirala.

"Represija kosovskih institucija"

Ističe da Srbi na KiM nemaju osim mirnih protesta drugih mehanizama da se odbrane od kosovske institucionalne represije koja se na Kosovu dešava iz dana u dan.

Dodaje da je trenutno na KiM situacija trenutno mirna ali da se oseća nespokoj među građanima.

"Građani su izgubili i ono malo poverenja koje su imali u kosovske institucije", ocenjuje Radojević.  
Dodaje da u Prištini slave akciju, ocenjujući je kao jednu od najuspešnijih, a da sa druge strane ne spominju povređene i uništenu imovinu u Zubinom Potoku.

Ističe da policijske akcije treba da osnaže poverenje, a ne da oslabe proces ka normalizacije odnosa.

"Ova policijska nije doprinela ničemu od toga, niti je pojačano poverenje zajednice pre svega  srpskog naroda u kosovske institucije i kosovsku policiju, naprotiv i ono malo poverenja izgubljeno. Niti je ova akcija doprinela da se osnaži proces normalizacije i poverenja", zaključio je Radojević.Ostale vesti

Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020
“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

  • 29.10.2020